Az Európai Uniós, valamint az országos költségvetésből finanszírozott támogatásokra igényt tartó gazdák 2021-ben is kötelesek a növényvédő szerekkel végzett kezelések nyilvántartásának vezetésére. Ez alapfeltétel, amelyet be kell tartani a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) által osztott támogatások esetében.

Bakó Alpár, a Kolozs Megyei Gazdák Egyesületének elnöke hozzátette: a gazdaságban használt vegyszerek tárolása kimondottan egy jól elkülönített helyen történhet meg, valamint a használat után megmaradt csomagolást kizárólag csak egy veszélyes hulladékokat megsemmisitő vagy a SCAPA program keretén belül meghirdetett gyűjtő központokhoz lehet leadni. Az utóbbi az ingyenes átvétellel történik.

Úgy az európai, mint az országos jogszabályok szerint, minden termelő, aki támogatást igényel a gazdaság összes mezőgazdasági parcelláján egész évben be kell tartania ezeket a szabályokat (beleértve azon területeket is, amelyekre nem igényeltek támogatást, és amelyeket már nem használnak termelési célokra). Amennyiben ezt nem tartják be esettől függően egy vagy több évig ez a kifizetések csökkenéséhez vagy a támogatási kérelem kifizetéséből való kizáráshoz vezet.

A terepen történő ellenőrzések során a mezőgazdasági termelőnek a következő igazoló dokumentumokkal kell rendelkeznie:

– a növényvédő szerek / tároló lapok nyilvántartása;

– számlák / fizetési meghagyások a növényvédő szerek beszerzéséről (PPP);

– a nyilvántartás ellenőrzése PPP-vel végzett kezelések tekintetében.

A gazdálkodók kötelesek legalább 3 évig megőrizni a gazdaságban tárolt és használt növényvédő szerek számviteli nyilvántartását, valamint a növényvédő szerekkel végzett kezelések nyilvántartását. Amennyiben a gazdálkodók nem tartják be az előírásokat 10 és 15 ezer lej között terjedő pénzbírságra számíthatnak.

Forrás és további információk: https://bit.ly/3bxG7LH