32 szervezet saját Facebook oldalán közvetítette a Mathias Rex Egyesület által szervezett ernyőeseményt, amelynek társszervezője az RMDSZ Kolozsvári Szervezete, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Kolozsvári Magyar Opera, a kolozsvári történelmi egyházak, civil-, kulturális- és ifjúsági szervezetek. Az élő videón több mint 100 megosztás volt és 11200 személy tekintette meg.

„Tavalyi évhez képest, idén már jobban fel tudunk készülni egy online ünnepségsorozat kivitelezésére. Habár még mindig új ez a dolog, hagyományainkhoz híven a kolozsvári magyar történelmi egyházakkal, civil-, kulturális- és ifjúsági szervezetekkel közösen egy olyan programmal készültünk az 1848-as megemlékezésre, ami színvonalas és ugyanakkor becsempészi a nézők házaiba azt a hangulatot, amit eddig a felvonulással, énekléssel és az közös ünneppel kaptak meg. A 18 órai kezdésig több mint 100.000 emberhez jutott el a közösségi hálón létrehozott eseményünk, az előadást pedig több mint 10.000 ember nézte meg. A kicsit sem hagyományos műsor mégis hozta a már 20 éves hagyományt, hiszen közös összefogás eredménye ez az ünnepségsorozat. Bár az ünnepi műsorokat átköltöztettük az online térbe, koszorúzásra az egész nap folyamán lehetőség volt a volt Biasini szálló előtt.” - nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Az online eseményre való hangolódás már az ünnep napja előtt kezdetét vette, hiszen a Kolozsvár Társaság partnerségben a Kincses Kolozsvár Egyesülettel középiskolások számára vetélkedőt szervezett MEGÉLTÉK, HARCOLTAK, TÚLÉLTÉK”. 1848-ről 2021-ben címmel. Emellett napi „Tudtad-e…?” üzenetek is elárasztották az esemény falát, amelyek a Kolozsváron történt szabadságharc momentumairól hoztak érdekes tényeket.

Március 15-én 12:00 órától vette kezdetét az online ökumenikus istentisztelet és 18:00 órától az ünnepi gálaműsor. A szokásokat megtartva Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének üzenetét Mile Lajos főkonzul tolmácsolta, ünnepi szavalat és az ifjúság üzenete hangzott el, majd áldást mondtak a történelmi magyar egyházak képviselői. Az est fénypontja a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának és szólistáinak ünnepi műsora volt. Az operagálát az Erdélyi Magyar Televízió is műsorra tűzte, így az egész országban visszanézhették azok, akik lemaradtak az élő közvetítésről.

A megemlékezés napjára az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület - EMKE és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete – EMKISZ illetve a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata is színes programmal készült: online kiállítás, quiz délután, különböző előadások 48-as témában. A napot a 80 huszár (Sára Sándor, 1978) című klasszikus zárta, amelynek közvetítését Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa biztosította.

Aki nem követte a gálaműsort, az visszanézheti a Mathias Rex Egyesület Facebook oldalán.