Elfogadta a 2020-2021-es tanév második félévére vonatkozó ösztöndíjak számát Kolozsvár önkormányzata. A döntés értelmében összesen 23277 ösztöndíjat osztanak ki, ebből 18261 érdemösztöndíj, 36 teljesítményösztöndíj, 399 tanulmányi ösztöndíj és 4581 szociális ösztöndíj.


A Báthory István Elméleti Líceum diákjai 723, a János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulói 575, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai 552, a Kolozsvári Református Kollégium diákjai 325, illetve a Brassai Sámuel Elméleti Líceum diákjai 240 ösztöndíjban részesülnek.

A teljesítményösztöndíj azoknak a diákoknak jár, akik dobogós helyet értek el az Oktatási Minisztérium által szervezett országos olimpiákon, illetve akik országos iskolai versenyeken vagy pedig nemzetközi tantárgyversenyeken képviselik az országot.

Érdemösztöndíjra azok a tanulók jogosultak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, azaz a tanulmányi átlaguk legalább 8,50.

Tanulmányi ösztöndíjat azok a tanulók kérhetnek, akik tanulmányi átlaga legalább 7-es és a családjukban az egy főre eső jövedelem a kérelmezést megelőző 3 hónapban nem haladta meg a minimálbér értékét.

Szociális ösztöndíjat azok a vidéki diákok igényelhetnek, akik egy másik településen kényszerülnek iskolába járni, és a kérelmezést megelőző 12 hónapban családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálbér felének értékét, ugyanakkor nem rendelkeznek 2 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel (hegyvidék esetében 4 hektárnál nagyobb területtel). A szociális ösztöndíjak kiterjednek a súlyos betegségekben szenvedő diákokra is. Minden esetben az ösztöndíj megítélésének feltétele a 10-es magaviseleti jegy.

Kolozsvár önkormányzata az első félévben összesen 17660 ösztöndíjat osztott ki, ebből 12772 érdemösztöndíj, 53 teljesítményösztöndíj, 381 tanulmányi ösztöndíj és 4454 szociális ösztöndíj volt.


A 2019-2020-as tanév második félévében az 1-12. osztályos diákoknak összesen 19872 ösztöndíjat adott Kolozsvár önkormányzata.  

„Az önkormányzat évről-évre egyre több ösztöndíjat utal ki, hiszen nagyon fontos a diákok tanulmányi előmenetelét támogatni, arra ösztönözni őket, hogy minél jobb eredményt érjenek el az iskolában. A járványhelyzet megnehezíti az oktatási-tanulási tevékenységet, így most ez a segítség felértékelődik” - jelentette ki Oláh Emese alpolgármester.