Csatlakozott Kolozsvár önkormányzata a Zöld Város Egyezményhez (Green City Accord), amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett a városi környezetben az életminőség növelése érdekében. Az egyezmény konkrét vállalásokat tartalmaz 5 témában, amelyeket 2030-ig kell megvalósítani.  

„Úgy kell tekintenünk a városokra, mint a fenntartható fejlődés zálogára, hiszen jelenleg az Európai Unió lakosságának mintegy 70%-a városon lakik. A városokba való tömörülés trendje pedig folytatódni fog. Éppen ezért idejében gondoskodnunk kell arról, hogy fenntartható, az életminőség szempontjából megfelelő, élhető és tiszta környezet vegyen körül minket a jövőben is. Kolozsvár önkormányzata ezért tartotta fontosnak, hogy a Zöld Város Egyezményhez csatlakozzon, hiszen ez azt jelenti, hogy elkötelezte magát az egyezményben szereplő elvek mellett, ez pedig meg fog mutatkozni a közpolitikák tekintetében is” - mondta el Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.  

Az elöljáró kifejtette, az egyezmény konkrét vállalásokat is tartalmaz öt témában, amelyeket 2030-ig kell megvalósítani. „Jelentősen növelni kell Kolozsvár levegőjének minőségét, hiszen rengeteg megbetegedés és korai halál oka a légszennyezés. A víz minősége is javításra szorul, illetve olyan megoldásokat kell foganatosítani, amelyek lehetővé teszik a takarékos vízfogyasztást. A városoknak főleg a zsúfoltság és a zöldövezetek, parkok területének zsugorodása miatt a városi biodiverzitás csökkenésével kell szembenézniük, ezt a problémát új parkok és zöldövezetek létrehozásával, zöldesítéssel kezelni kell. Csökkenteni kell a zajszennyezést és nem utolsó sorban a hatékony hulladékgazdálkodás révén fel kell pörgetnünk az újrahasznosítást” - mondta el az alpolgármester.