Rés Éva, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es képviselője tervezetet nyújtott be a megyei önkormányzatnál egy olyan központ létrehozása érdekében, mely a sajátos nevelést igénylő gyerekek és fiatalok (SNI-CES) felnőttkori szocio-professzionális beilleszkedését segítené.

„A mai világ egyre nagyobb kihívások elé állítja az embereket, sokan szorulnak segítségre abban, hogy ezekkel a kihívásokkal megbirkózzanak, velük szembe tudjanak nézni. A világjárvány még inkább felerősítette ezt a jelenséget. A művészetterápia mint módszer nagyon széles spektrumban tud a mentális egészség területén segítséget nyújtani. Ez a módszer célt, eszközt, sikerélményt, önbizalmat, sőt később akár szakmát is adhat a sajátos nevelést igénylő gyerekek és tinédzserek kezébe, és segíti a felnőttkori szocio-professzionális beilleszkedést. Habár egyetemeken folyik ilyen irányú szakember képzés, az önálló munkát a terapeuta kizárólag hosszú, szakmai felügyelettel történő gyakorlat után végezhet. Ezeket figyelembe véve, szakemberek tapasztalataira támaszkodva kezdeményezzük a Kolozs Megyei Tanácsnál a Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság együttműködésével, egy Művészetterápiás központ létrehozását” – nyilatkozta Rés Éva, megyei tanácsos.

A speciális nevelés mellett a központ a művészetterapeuta, foglalkozási terapeuta és ergoterapeuta szakokat végző vagy végzett egyetemisták szakmai felkészülését is segítené, hisz felügyelettel történő gyakorlat lehetőségének létrehozását is magába foglalja az RMDSZ frakció által előkészített tervezet.

A határozattervezet harmadik pontja egy mobil művészetterápiás csapat létrehozására vonatkozik, amelynek a gyerek és serdülőkori emocionális zavarok által okozott problémák megelőzése, valamint a sajátos nevelést igénylő gyerekek és fiatalok terápiás igényének azonosítása és ezen szükségletek ellátása lesz a feladata.

A projektet Kolozs Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal közösen tervezik életbe ültetni.