Kolozsvár önkormányzata 2021-ben 9 millió lejes keretből finanszíroz kulturális projekteket, további 9 millió lejt sporttevékenységek és projektek számára különített el, 500 ezer lejt pedig szociális pályázatok támogatására ajánl fel. A támogatásra olyan civil szervezetek, magánszemélyek vagy jogi személyek pályázhatnak, akik a széles közönségnek szóló, általános érdeklődésnek örvendő, helyi vagy regionális projekteket bonyolítanának le. Az önkormányzat a projekteket legfennebb 90%-os arányban finanszírozza.

"Az idei pályázati kiírás különösen fontos, hiszen a tavaly már elkezdett és támogatott pályázatok maradtak el a világjárvány miatt, így nehéz helyzetben hozva sok civil és sport egyesületet. Az idei évben kiemelt figyelmet kap egyebek mellett majd Kolozsvár láthatóságának és ismertségének növelése, a fiatal tehetségek támogatása, a kulturális szektor szakértelmének növelése is" - mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

A kulturális pályázati kiírás célja az innovatív, interdiszciplináris, részvételi kulturális produkciók és művészeti alkotások létrehozáságnak bátorítása, olyan projekteké, amelyek hozzájárulnak Kolozsvár fejlődéséhez. A pályázat révén elősegítené a társadalmi kohézió minél magasabb szintű és minél többrétű megvalósulását, az interkulturális párbeszédet, és népszerűsítené az etnokulturális sokszínűséget is. További célkitűzések a kísérleti, eredeti ötleten alapuló kezdeményezések bátorítása, az épített örökség és a kulturális hagyományok értékként való megjelenítése, a kulturális tapasztalatcsere, koprodukciók elősegítése, a kulturális termékek és azok előállítói mobilitásának ösztönzése, a helyi, országos és nemzetközi együttműködések támogatása, a közönségnevelés és a kulturális rendezvények elérhetőségének a fokozása, az életen át tartó kulturális nevelés, a kulturális kutatás és interszekcionális kutatás elősegítése, kulturális témájú tanulmányok, jelentések és stratégiák kidolgozása, Kolozsvár láthatóságának és ismertségének növelése, a fiatal tehetségek támogatása, a kulturális szektor szakértelmének növelése, és a kulturális téren tevékenykedő kolozsvári szervezetek fejlődésének elősegítése.


A kulturális-szociális témájú kiírás keretében az önkormányzat a következő típusú pályázatokat várja:
- Kulturális, művészeti, oktatási témájú pályázatokat. Ebben a kategóriában a 2000/26-os kormányrendelet alapján létrehozott alapítványok vagy egyesületek pályázhatnak, akik kolozsvári székhelyű, állami fenntartású kulturális vagy oktatási intézményekkel társultak.
- Ifjúsági témájú pályázatokat
- Regionális kulturális pályázatokat
- Helyi kulturális pályázatokat
- Szociális témájú pályázatokat

A következő típusú sportpályázatok nyújthatók be:
- Kolozsvár sportvárosi hírnevét országos és nemzetközi szinten öregbítő rendezvényekre vonatkozó pályázatok
- Tömegsportot népszerűsítő pályázatok
- A város lakóinak szabadtéri sportolásra való ösztönzését szolgáló pályázatok

Minden pályázatot egy példányban és CD-n vagy adathordozón kell benyújtani a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal iktatóirodájánál, vagy online is fel lehet tölteni a www.primariaclujnapoca.ro honlapon (Administraţie – Servicii online – Depune cereri – Serviciul management proiecte sociale, culturale şi sportive aloldalon) vagy a www.edirect.e-guvernare.ro honlapon. A pályázatokat május 7-től június 7-én 16.30 óráig várja az önkormányzat az iktatóban, online viszont éjfélig benyújthatók. A határidő lejárta után benyújtott pályázatokat az önkormányzat nem veszi figyelembe, és kiegészítéseket sem fogad el. Az elbírálás eredményeivel kapcsolatos fellebbezéseket június 28. és 30. között lehet benyújtani.