500 ezer lejt különített el az élelmiszertámogatási programjára idén az önkormányzat. Az igénylők egyszeri juttatásként 100 lej értékben szociális értékjegyeket kapnak, ezeket alapélelmiszerek beszerzésére fordíthatják. A programban azok a személyek vehetnek részt, akik kolozsvári lakhellyel rendelkeznek és eleget tesznek a program kritériumainak.

A támogatásra a családon belüli erőszak áldozatai, az emberkereskedelem áldozatai, a súlyos fogyatékkal, rokkantsággal élők jövedelemtől függetlenül jogosultak. A támogatást továbbá azok a nyugdíjasok, szociális vagy családi segélyben részesülők, illetve munkanélküliek (függetlenül attól, hogy részesülnek vagy sem a munkanélküli segélyben), rokkantak, veteránok, háborús özvegyek, deportált személyek, rabok, politikai üldözöttek, forradalmárok vagy árvák igényelhetik, akik családtagonként havonta legfennebb 786 lejes jövedelemmel rendelkeznek. Ha egyedülálló személyekről van szó, a havi jövedelem nem haladhatja meg az 1082 lejt.

„Az élelmiszertámogatási program 2013-ban indult a nehéz anyagi helyzetben levő, veszélyeztetett, vagy marginalizált családok, egyedülállók megsegítésére. Amíg 2019-ben 5312 személynek segítettünk, tavaly csak 3510 személy bizonyult jogosultnak a támogatásra. A kérelmezők számának csökkenése miatt tavalyhoz képest 150 ezer lejjel kisebb összeget különítettünk el idén” – mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Az élelmiszerjegyek évente egyszer válthatók ki. A jelentkezők egész évben, november utolsó munkanapjáig beterjeszthetik igénylésüket a program lebonyolításával megbízott Szociális és Egészségügyi Igazgatósághoz (DASM). Az élelmiszerjegyek átvételének időpontjáról és helyszínéről ugyancsak a DASM nyújt hivatalos tájékoztatást.