Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén vett részt Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, ahol többek között a kisebbségek jogaival foglalkozó albizottság ülésén képviselte a romániai magyar közösséget.

„Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének kisebbségek jogaival foglalkozó albizottságának ülésén a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának a tagországokban történő végrehajtását elemeztük. Felszólalásomban ismertettem a Romániában felmerülő, a kisebbségi nyelvek használatát érintő gyakorlati és jogi nehézségeket” – mondta el Csoma Botond. 

Erre reagálva, az ülésen jelen lévő, a Charta végrehajtását felügyelő szakértői bizottság elnöke elmondta, hogy a számarányhoz kötött anyanyelvhasználat nem szolgálja az okirat szellemiségét, ehelyett minden számottevő kisebbségi közösséggel rendelkező településen biztosítani kellene az anyanyelv használatát.

A közgyűlés plenáris ülésén a bulgáriai és albániai választásokról készített jelentéseket, valamint a fehéroroszországi helyzetet vitatták meg; míg az Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes bizottságában az Isztambuli Egyezmény utóbbi években kifejtett gyakorlati hatásairól tanácskoztak, amelynek célja visszaszorítani a nők elleni és a családon belüli erőszakot.