Az Európai Sportváros 2018 cím viselésére készül Kolozsvár

A Kolozsvár Európai Sportváros – 2018 cím viselésére készül az önkormányzat: 47 ezer lejt szavazott meg kedden a tanácsosi testület, amely a címet osztó Európai Sportfővárosok és -városokhoz (ACES) való társulási díjnak felel meg.

December 6-án Brüsszelben, az Európai Parlamentben megszervezett eseményen ítélte oda az Európai Sportváros 2018 címet Kolozsvárnak az ACES. A címet 2007-ben első alkalommal Palermo viselte,Cardiff, majd Salamanca, Párma, Bilbao, Guimaraes, Ostrava, Bordeaux, Kassa és Bristol következett a sorban.

Kolozsvár kiérdemelte ezt a címet, hiszen az utóbbi években látványosan fejlesztette a sportinfrastruktúráját: 2011-ben adtuk át a kolozsvári Arénát, megépült a Multifunkcionális Sportcsarnok, amely rengeteg világhírű sporteseménynek adott már otthont. A tömegsport elterjedését a györgyfalvi negyedi sportbázis létesítésével próbáltuk meg elősegíteni. Jövőre Kolozsvár a sportváros cím viselőjeként Európa figyelmének központjává válik. A jövő évi eseményt az Ifjúsági Főváros évének akár továbbgondolásaként is értelmezhetjük, amikor a hangsúlyt a sportolásra, a sporttevékenységekre és a különféle mérkőzések megszervezésére fektetjük. A sportév hosszú távú hozadéka lehet a sporttal kapcsolatos attitűdök megváltoztatása. Remélhetőleg ez az egy éven keresztül tartó eseménysorosat is hozzájárul majd ahhoz, hogy a kolozsvári lakosok odafigyeljenek a mozgás fontosságára, motivációt érezzenek felállni a kanapéról és nekilátni egy olyan sportág űzésének, amely számukra leginkább megfelel” - nyilatkozta Rácz Levente, az RMDSZ sportügyekkel foglalkozó kolozsvári tanácsosa.