A 2018-as Részvételi Költségvetés projekt számára ismét a bugetareparticipativa.ro online felületet biztosítja az önkormányzat.

A Részvételi Költségvetés projektet a Kolozsvári Polgármesteri hivatal bonyolítja le, amely révén a kolozsváriak ötletei és kezdeményezései valósággá válnak. A Részvételi Költségvetés célja az önkormányzat és a kolozsváriak közötti kapcsolatot közvetlenné tenni, a döntéshozatalt úgy alaktani, hogy az megfeleljen a városlakók elvárásainak és eleget tegyen szükségleteiknek. Emellett az életminőség növelése, a polgári öntudat fejlesztése, a döntéshozatali transzparencia növelése is a célkitűzések közé tartozik.

A kolozsváriak hat kategóriában javasolhatnak projekteket, a kategóriák ugyanazok, amelyeket tavaly is meghirdetett a Részvételi Költségvetés kapcsán az önkormányzat. Ezek a következők:

  1. Digitális város
  2. Oktatási és kulturális infrastruktúra
  3. Közterületek rendbetétele (köztéri bútorzat, közvilágítás, stb.)
  4. Zöldövezetek és játszóterek
  5. Városi mobilitás, akadálymentesítés, és biztonságos közlekedés
  6. Sétányok, járdák és gyalogosövezetek

A Részvételi Költségvetés naptára:

Július 16 – augusztus 19: A projektek benyújtásának időszaka

Augusztus 20 – szeptember 30: a projektek kiértékelése

Október 1 – 21: a szavazás első fordulója

Október 22 – 26: a leadott szavazatok áttekintése az esetleges visszaélések kiszűrése érdekében

Október 29 – november 18: a szavazás második fordulója

November 26: eredményhirdetés 

 

Azok a személyek, akik részt szeretnének venni a Részvételi Költségvetés folyamatában, a következő lépések révén tehetik meg:

  1. A bugetareparticipativa.ro oldalon regisztrálniuk kell
  2. A felhasználónév létrehozása után tölthetik fel egy vagy több projekt-javaslatukat a honlapon (felhasználóként minden kategóriában legfennebb egy projekt nyújtható be). Egy-egy projekt kivitelezésének összköltsége áfával együtt nem haladhatja meg a 150 ezer eurót. A projekteket július 16-tól kezdődően lehet feltölteni a bugetareparticipativa.ro honlapon.
  3. Azok a személyek, akik projekteket szeretnének benyújtani, de nincs internet-hozzáférésük, július 16. és augusztus 19. között a Polgármesteri Hivatal alkalmazottaihoz fordulhatnak segítségért a Sétatéren, a Kaszinó épületében. A Részvételi Költségvetés irodában hétköznap 13 és 17 óra között fogadják a projekteket. Minden projekt átmegy egy megvalósíthatóságot és törvényességet vizsgáló szűrőn, a projektek kielemzését az önkormányzat szakosztályai végzik el. Csak a szűrőn átjutó projektek maradnak versenyben, a kiselejtezett projektek benyújtói kérésre kaphatnak indoklást az elutasítás okairól. A benyújtott projekteknek meg kell felelniük a szabályzatnak, amely a honlapon elérhető. A projektek apró módosításokon eshetnek keresztül szavazásra bocsátásuk előtt. Az előkészítés során összevonhatóak a hasonló, ugyanarról a témáról szóló projektek, vagy azok, amelyek ugyanarra a fizikai térre vonatkoznak.
  4. A szavazás a bugetareparticipativa.ro felületen, két fordulóban zajlik.
  • az első fordulóban minden felhasználó hat szavazattal rendelkezik, kategóriánként egy projektre voksolhat. Az első forduló után 30 projekt marad versenyben, minden kategóriából az első három automatikusan bekerül a második fordulóba, a fennmaradó 12, legtöbb szavazatot összesítő projekt pedig kategóriájától függetlenül marad versenyben.
  • a szavazás második fordulójában egy felhasználó már csak egy projektre voksolhat. A második forduló végén derül ki, melyik lesz az a 15 nyertes projekt, amelyet megvalósít az önkormányzat. Minden kategóriában az első, legtöbb szavazatot összesítő projekt nyer, további 9 projekt pedig szavazatszám alapján, kategóriától függetlenül lesz nyertessé nyilvánítva.

A Részvételi Költségvetés menetrendjében felmerülő esetleget változásokat a bugetareparticipativa.ro honlapon közli az önkormányzat. A 15 nyertes projekt kivitelezése 2019 során történik meg.

További információk: