Megújul a Bánffy-palota homlokzata

Hamarosan nekiláthatnak a Szépművészeti Múzeumnak helyet adó Bánffy-palota homlokzati felújítási munkálatainak, miután a közel 1 millió lej értékű műemlék épület felújítására vonatkozó szerződést aláírták, tájékoztatott Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

A műszaki dokumentáció alapján olyan szerkezeti munkálatok valósulnak meg, mint például a tetőszerkezet felújítása és a repedezett falfelületek kijavítása, valamint a homlokzaton megjelenő pára és nedvesség visszaszorítása és megakadályozása. Továbbá a tetőburkolat felújítására irányuló munkálatokra is sor kerül, illetve elkészül a külső díszelemek, a fém-és kődíszítő elemek restaurálása.

A beruházást az építési engedély kibocsátásának időpontjától számítva 5 hónapon belül be kell fejezni.

A kivitelezést az Addconcept Kft. és a K & K Studio de Proiectare Kft.-ből álló társulás végzi.

„Kolozsvár két szimbolikus jelentőségű épülete,  a Bánffy-palota és a Redut felújítása folyamatban van, igyekeznünk kellett a restaurálással, mert máskülönben  egyre reménytelenebbé válik a két épület helyzete. Támogatom, hogy a költségvetési források függvényében nagyobb hangsúlyt élvezzenek a kulturális, közösségi célokat és az oktatást szolgáló intézmények felújítási projektjei” – nyilatkozta Vákár István.