Rácz Levente: Jégpályát Kolozsvárnak!

„Igény van rá, hagyománya is van és a kivitelezésre is számtalan lehetőség lenne.”- így összegezte Rácz Levente annak a beszélgetésnek a következtetéseit, mely egy esetleges Kolozsvári jégpálya komplexum építésére vonatkozott. Az Ifjúsági Pavilonban szervezett beszélgetésen László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szenátora és Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója vett részt.

Kolozsvár volt alpolgármestere, László Attila elmondta, hogy a városban nagy hagyománya van a korcsolyázásnak és a korcsolyasportoknak, hiszen ő maga is rendszeresen hokizott. „Régi hokisként, korcsolyázóként úgy gondolom, hogy elengedhetetlen lenne egy ekkora város számára egy fedett, az év legnagyobb részében használható jégpálya. A jégkorongtól a gyorskorcsolyáig, a hobbikorcsolyázástól a sportkorcsolyáig, több sportágra adna lehetőség egy kolozsvári műjégpálya.” – hangsúlyozta a szenátor, aki támogatásáról is biztosította a kezdeményező Rácz Leventét. László elmondta, a régi telek által adott lehetőségek miatt sokkal többen korcsolyáztak, sokkal nagyobb hangsúly volt fektetve a téli sportágakra. Az elmúlt húsz évben ezek a lehetőségek sorra megszűntek, ahogy a szenátor is beszámolt erről, és bár néhány kis, az év 3-4 hónapjában működő jégpálya létrejött, egy komoly központra is szüksége van a városnak.

A legkisebbektől kell kezdeni a nevelést és oktatást, így érdemes csak a jégpályákba befektetni. A legkisebbek kinevelése által több évre biztosítható a létesítendő pályák kihasználtsága.” – osztotta meg tapasztalatait Nagy Attila. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója szerint tömegsportról beszélünk, hiszen ma az általános műveltség része, az hogy valaki tudjon korcsolyázni..

A beszélgetés során ugyanakkor felmerült az is, hogy nem érdemes olyan elképzelésekben gondolkodni, amikor nem a versenysport szabványrendszereinek megfelelő pályát építenének, hiszen ez számos lehetőségtől megfosztaná a majdani jégpálya üzemeltetőit, ezzel akár a fenntartást is nehezítve. Egy sátortetős jégpálya építési költsége 800 ezer és 1 millió euró közötti összegre tehető derült ki az egy órás interaktív beszélgetés során.