A legnagyobb támogatást, 1,4 millió lejt a TIFF Nemzetközi Filmfesztivál kapja, Kolozsvári Városnapok idén 950 ezer lejből gazdálkodhat. A Kolozsvári Kulturális Központ Kultúra. Innováció. Hatás című projektje 900 ezer lejből valósulhat meg. Az UNITER gála megszervezésére 500 ezer lejt kap a Romániai Színházegyesület. A Jazz in the Park 2019-es kiadása 290 ezer lejes támogatásban részesül.

A magyar érdekeltségű pályázatok összesen 1,76 millió lejt tesznek ki idén. A Kolozsvári Magyar Napok kapja a legnagyobb támogatást, összesen 530 ezer lejt a tavalyi 430 ezer lejhez képest. A Várkert Fesztivál 37 ezer lejes költségvetési támogatásban részesül. A Corvineum Alapítvány számára 365 ezer lejt szavaztak meg a Európai Színházak Egyesületének 18. fesztiválja megszervezésére.

Horváth Anna, az RMDSZ frakcióvezetője, a kulturális bizottság elnöke elmondta: „A kolozsvári kulturális élet elmúlt évekbeli hihetetlen fejlődése a kincses várost Románia kulturális rendezvényekben leggazdagabb helyévé alakították. Ez, mindenekelőtt, a folyamatosan növekvő, kiszámítható költségvetési forrásoknak köszönthető. A kolozsvári magyar kulturális és ifjúsági civil szervezetek, intézmények évente több támogatásban részesülnek helyi forrásokból, mint Erdély-szerte bárhol. Akárcsak az elmúlt években, a magyar szervezetek által elnyert több mint 1,7 millió lejnyi forrásból, a nagy népszerűséggel és láthatósággal rendelkező események mellett, több tucat pályázat jutott támogatáshoz. Mindaz, ami Kolozsvár magyar kulturális életét ma ellenállhatatlanul vonzóvá, pezsgővé teszi, ezeknek a támogatásoknak, a helyi tanácsi érdekképviseletünk munkájának az eredménye.”