Szociális Kisokos címmel megjelent a Kolozsváron elérhető szociális szolgáltatásokról tájékoztató füzet

Szociális Kisokos címmel információs füzetet jelentetett meg az RMDSZ Kolozsvári Szervezete. A füzet tartalmazza az összes, Kolozsváron elérhető szociális szolgáltatást, az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások mellett azokat is, amelyeket az önkormányzattal együttműködő, vagy az intézménytől teljesen függetlenül tevékenykedő civil szervezetek kínálnak.

A Szociális Kisokos itt tekinthető meg.

A füzet ötletgazdája, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, amellett, hogy az önkormányzat nagy lélegzetvételű városfejlesztési projekteket készít elő, a családok és a hátrányos helyzetű személyek jólétére is odafigyel. Éppen ezért a társadalom peremére sodródott személyek, családok felzárkóztatását elősegítő intézményrendszer kialakítását tűzte ki célul.

„Senkit nem hagyunk hátra – ez az a kulcsmondat, amellyel leírhatók a rohamos fejlődésnek indult Kolozsváron a városvezetés szociális célkitűzései” – mondta Oláh Emese. Mint kifejtette, az önkormányzat tisztában van azzal, hogy a fejlődésnek árnyoldala is létezik: mivel a Kolozsvár egyre inkább a belső migráció egyik legfontosabb központjává válik, a lakásárak is megugranak, a szolgáltatások, termékek ára is magasabb. Éppen ezért nem mindenki tudja tartani a lépést, így létezik egy réteg, amelyet az elszegényedés, lecsúszás fenyeget. Ennek a folyamatnak próbál gátat szabni az önkormányzat a szociális programjai, projektjei révén.

„Szociális ügyekkel foglalkozó alpolgármesterként megtapasztalhattam a kolozsvári lakosság gondjait-bajait. Az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének elnökeként pedig a magyar közösségnek igyekszem egy újabb lehetőséget nyújtani arra, hogy amennyiben szükségük van rá, könnyebben kérhessenek segítséget” – mondta Oláh Emese.

Az alpolgármester ismertette a füzetet. Elmondta, ez három fejezetre oszlik, az első fejezetben a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal alárendeltségében működő Szociális és Egészségügyi Igazgatóság programjainak, központjainak, projektjeinek leírása kapott helyet, egy következő fejezetben a magyar szociális civil szervezetek, az utolsó fejezetben az egyéb, szociális téren tevékenykedő szociális szervezetek leírásai szerepelnek.

A Szociális és Egészségügyi Igazgatóság bemutatása mellett megtalálható a kis jövedelmű, vagy más tekintetben hátrányos helyzetű személyek számára nyújtott lakbértámogatás, a fogászati program, a fogyatékossággal élő, illetve hajléktalan személyeknek szánt szolgáltatások, a gyermek- és családvédelmi szolgáltatások részletes leírása. Emellett a nemrég megnyílt, a családon belüli erőszak áldozatait segítő tanácsadóközpont szolgáltatásait is ismerteti a füzet.

A második fejezetben több ismert civil szervezet bemutatkozója, kínálata kapott helyet: például a krónikus és súlyos beteg gyerekeket táboroztató Yuppi Tábormozgalom Egyesület, az otthoni betegápolást vállaló Diakónia Keresztény Alapítvány, vagy a családokat segítő Életfa Egyesület, de több szociális otthon kínálatáról is lehet olvasni a füzetben.

A harmadik fejezet azoknak a civil szervezeteknek a leírását tartalmazza, amelyek a Szociális és Egészségügyi Igazgatósággal együttműködésben segítenek a rászorulókon. Ezek a szervezetek magánúton is megkereshetők, az elérhetőségeik megtalálhatók a Szociális Kisokosban.

A Szociális Kisokos 1000 példányban, a Communitas Alapítvány támogatásával jelent meg. A kiadványt az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének Szentegyház/Iuliu Maniu utcai székházában (2. szám) illetve az alpolgármesteri irodában lehet ingyenesen igényelni.