Több mint 10 millió euróból újul meg a kolozsvári Vasutaspark

49 millió lejt – mintegy 10,3 millió eurót – fordít Kolozsvár önkormányzata a Vasutaspark 53 ezer négyzetméteres területének felújítására.

A felújítás négy fejezetre bomlik:

  1. Fákat, cserjéket és egyéb dísznövényzetet ültetnek, modern kültéri bútorzatot, táblajátékok számára alkalmas asztalokat helyeznek ki, játszóteret építenek, fitness-gépeket, ivóvízkutakat, bicikliparkolót telepítenek, és korszerűsítik a közvilágítást. A park területén két tavat hoznak létre, az egyik tó felülete meghaladja az ezer négyzetmétert, a másik felülete körülbelül 500 négyzetméteres lesz. A két tavat pihenőövezet választja majd el egymástól. A felújítás során arra is figyelmet fordítanak, hogy a beavatkozások ne károsítsák a környezetet, és ne legyenek negatív hatással a biodiverzitásra.
  2. A Vasutasparkhoz vetető utca is megújul: a munkálatok során kicserélik az útburkolatot, fákat ültetnek, bicikliutat hoznak létre, elektromos biciklik és rollerek számára töltőállomást, bicikliparkolót alakítanak ki.
  3. A Vasutasparkot érintő Szamos-partot tájépítészeti elemek segítségével pihenőövezetté alakítják át, két kisméretű amfiteátrumot létesítenek, kőburkolatú sétányokat, kültéri bútorokat, új, LED-es közvilágítást alakítanak ki.
  4. A Szamos fölé két gyaloghidat építenek az Árpád/Traian utca irányából. Ezeken a hidakon biciklivel is át lehet majd kelni.

A projekt kivitelezésére 22 hónapot szabott ki az önkormányzat. A Vasutaspark 2017 júliusában került át a Szállításügyi Minisztérium tulajdonából az önkormányzat tulajdonába Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselőjének kezdeményezésére.  A városvezetés által meghirdetett nemzetközi ötletbörzére beérkező projektek közül szakmai zsűri választotta ki a park felújítását célzó nyertes projektet.