59 ezer sebészeti maszk a Kolozs megyei végzős diákoknak

Az RMDSZ közreműködésével 1 millió sebészeti maszk érkezett Romániába, amelyet Erdély-szerte a végzős diákoknak és felkészítő tanáraiknak juttattak el. Az adományból Kolozs megye tanintézményeiben 59 ezer maszkot osztottak szét az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének tisztségviselői.

Megyeszerte 34 olyan iskolába juttattak el maszkokat, ahol magyar tagozatos nyolcadik, valamint 12-ik osztály működik. Ezzel az adománnyal több mint kétezer, magyar és román gyereknek, illetve oktatóiknak segít a szervezet abban, hogy a kisérettségire, valamint az érettségire a felkészülés biztonságos körülmények között történjen.

„Június elején a végzős diákokat Kolozs megyében is a kisérettségire és az érettségire készítik fel a pedagógusok az iskolákban. Rengeteg feladatot és munkát el kell végezni, hogy ez biztonságos körülmények között tudjon megvalósulni" - tájékoztatott Talpas Botond, a Megyei Képviselők Tanácsának elnöke. Az RMDSZ kérésére egyszerhasználatos egészségügyi maszkok érkeztek Romániába magánadományként, a magyar kormány segítségével. Így megyénkben minden olyan intézménybe, ahol van magyar végzős osztály eljuttatuk ezt a csomagot. A vegyes intézményekben úgy a román, mint a magyar tagozat végzősei számára jut felszerelés az MKT elnök beszámolója szerint.  

„A második segélycsomag szétosztásán vagyunk túl. Első alkalommal a frontvonalban dolgozó családorvosoknak, valamint az idősotthonoknak juttattunk el védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket. Köszönettel tartozunk a Magyar Kormánynak és a tajvani magánadományozónak, Frank Liu-nak. Az ő segítségükkel a végzős diákok és oktatóik biztonságos körülmények között vehetnek részt a vizsgafelkészítőkön és azt követően a záróvizsgákon” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Kolozs megyében a legtöbb egyhasználatos maszkot Kolozsváron osztották szét. A kincses város 13 iskolájába, majdnem 30 ezer maszkot juttattak el, így több mint ezer Kolozsváron tanuló végzős diáknak a biztonságáról gondoskodott a megyei szervezet.

„A legjobb segítség mindig az, amelyik a leghamarabb érkezik. Ezt ismét megtapasztaltuk az elmúlt két napban a segélyszállítmány szétosztása során.  Nehéz időszak ez a végzősök számára, hiszen több éve figyelemmel követik, hogy mit jelenthet az utolsó év, és ehhez képest egyáltalán nem azt kapták, amire számítottak. Ezért van szükség arra, hogy abban a kevés időben, amit együtt töltenek a következő hetekben, legyenek biztonságban” – mondta el Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.