Aláírták Bánffyhunyad, Körösfő, Kalotaszentkirály, Kissebes, a Szilágy megyei Váralmás és a hozzájuk tartozó falvak ivóvíz- és csatornahálózatának bővítésére és korszerűsítésére vonatkozó kivitelezési szerződést.

 „A kivitelezési munkálatok értéke hozzávetőleg 27 millió lej ÁFA nélkül és a szerződés értelmében legtöbb 16 hónap alatt kell befejeződniük. Az uniós pályázat révén jelentősen javul a vízszolgáltatás minősége a kalotaszegi településeken, korszerű víz-és csatornahálózat épül ki, amelynek a Kolozs és Szilágy megyei lakosok veszik hasznát”  nyilatkozta Vákár István, a  Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Bánffyhunyadon 26 utca vízhálózatát korszerűsítik összesen 435 csatlakozással, továbbá 18 utcában 320 csatlakozással bővül  a vízhálózat.  Körősfőn és Sárvásáron, a Kalotaszentkirályhoz tartozó Malomszegen és Magyarókerekén, Kissebes községben Marotlakán, valamint a Szilágy megyei Váralmás és Alsófüld településeken összesen 23 kilométer vízvezetéket fektetnek le és 250 bekötést, valamint három víztárolót és egy szivattyúállomást is kiépítenek.

„A munkálatok meghatározó jelentőségűek Bánffyhunyad víz- és csatornahálózatának korszerűsítésére vonatkozóan. A költséghatékonyságot leszámítva, a vízszolgáltatás során keletkező veszteség is csökkeni fog, valamint a rendszer éghajlatváltozással összefüggő időjárási kiszolgáltatottsága is minimalizálódik. ” – foglalta össze Búzás-Fekete Mária bánffyhunyadi alpolgármester.

 „Örülök annak, hogy ez az európai uniós pályázat eljutott a kivitelezési szerződés aláírásnak fázisába. A beruházás megoldja majd a községben levő ivóvízkészlet problémáját.” – mondta el Bódis László, Körösfő polgármestere.

„Nagyon időszerű a beruházás, mert ezáltal megoldódik a vízmennyiség ügye Magyarókerekén, a malomszegi fővezetékből való szivattyúzása révén egy 2500 méteres vezeték kiépítése révén. ” – közölte Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere.

A beruházások a 2014-2020 Nagy Infrastruktúra Operatív Programból (POIM) finanszírozott  355,6 millió értékű pályázat keretében valósulnak meg.