A tájékoztatás mindennél fontosabb volt az elmúlt két hónapban

Az elmúlt két hónapban a hiteles és pontos magyar nyelvű tájékoztatásra fektettük a hangsúlyt. Elindítottuk az online jogi tanácsadást, a korona.rmdsz.ro tájékoztató oldal mellett, külön videókban ismertettük a mindennapi eseményeket. A szomszedok.ro platform segítségével a kolozsvári és környékbeli időseknek segítettünk – mondta el Csoma Botond képviselő a ma tartott sajtótájékoztatón.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete számára, az elmúlt két hónapban megye lakóinak a magyar nyelven történő tájékoztatása volt az elsődleges és legfontosabb feladata. Az online kommunikációra fektetve a hangsúlyt különböző tájékoztató videók és infógrafikák segítették a lakosok pontos és folyamatos tájékoztatását.

„Az online jogi tanácsadás elindítását szükségesnek tartottuk, hisz nagyon sokan kerestek meg személyesen vagy online, bizonyos jogi kérdésekkel. Az online mellett, az önkormányzatainknak magyar nyelvű tájékoztató anyagokat osztottunk ki” – ismertette a képviselő. Elmondta folyamatosan tartották a kapcsolatot az önkormányzati vezetőkkel, akikkel az esetlegesen felmerülő kérdések mellett, a helyi biztonsági intézkedéseket is megbeszélték. „Köszönöm a polgármestereknek, alpolgármestereknek és tanácsosoknak, hogy odafigyeltek és minden szükséges intézkedést megtettek, azért, hogy a községek lakói biztonságba legyenek és a vírus terjedését megakadályozzák” – emelte ki Csoma.

A szomszédok.ro platformot március 23-án indították el, amely a kolozsvári és környékbeli idősek segítésére szolgál a koronavírus-járvány ideje alatt.

„Az elmúlt két hónapban, a sürgősségi állapot ideje alatt bebizonyosodott, hogy Kolozsváron számíthatnak egymásra a magyar közösség tagjai. Közel 200 segítségre szorulónak segítettünk, közösen, a több mint 160 segítővel” – mondta el Talpas Botond, a platform ötletgazdája, az MKT elnöke.

Hozzátette: hétfőtől készenléti állapot van az országban, így a lakhelyelhagyásra való korlátozásokat településen belül feloldották. Az időseknek is szabad a kijárás a nap bármelyik órájában. „A járványnak azonban egyáltalán nincs vége. A következő hetekben még fontosabb, hogy vigyázzunk az időseinkre. Éppen ezért arra kértük, a segítőket, hogy folytassák a szomszédolást. Újfent köszönjük az eddigi hozzájárulását mindenkinek!” – emelte ki Talpas.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke az online kommunikáció által elért eredményeket ismertette a sajtó képviselőivel. Az online jogi tanácsadás alkalmával 17 videóban, 51 kérdésre válaszolt Tasnádi Szilárd ügyvéd, amellyel közel 121 ezer felhasználót értek el. Csoma Botond képviselőnek 14 tájékoztató videója volt, amellyel közel 15 ezer emberhez jutott el videónként. Dr. László Attila szenátor, az RMDSZ egyik szakpolitikusa, az elmúlt hónapokban több bejegyzésben is osztott meg szakvéleményt és hasznos tanácsokat a fertőzés megelőzésével kapcsolatosan. Dr. Rácz Béla Gergely, kolozsvári városi tanácsosjelölt a vállalkozókat érintő intézkedéseket mutatta be videóbejegyzések formájában. „ Itt szeretnénk köszönetet mondani a sajtó képviselőinek. Az elmúlt hónapokban a mi munkánk sokkal nehezebb lett volna a média nélkül. Elismeréssel tartozunk minden újságírónak, akik ebben a nehéz időszakban is végezték a munkát és hiteles információkkal látták el az embereket” – nyilatkozta az ügyvezető elnök.