Elfogadták a P+R parkoló és a Tetarom V. ipari park gazdasági-műszaki mutatóit

A megyei önkormányzat képviselő-testülete jóváhagyta mai ülésén a Szamosfalvi úton (Traian Vuia) kialakítandó P+R parkoló, illetve az aranyoslónai Tetarom V. ipari park gazdasági-műszaki mutatóit.

A Kolozs Megyei Tanács 2018. augusztusában kötött együttműködési szerződést Kolozsvár önkormányzatával park&ride parkolók kialakítása érdekében. A városi mobilitást fejlesztő projekt értéke 62,3 millió lej és 3 éves finanszírozási keretben valósulna meg.

A kivitelezési munkálatok két ütemben zajlanak majd: az első szakaszban 365 parkolóhelyet alakítanak ki, amelyből 37 helyet fogyatékkal élők számára, továbbá 30-at elektromos- vagy hibrid járművek részére, valamint 8 autóbusz állóhelyet és biciklikölcsönző állomást is.

 „A Szamosfalvi úton kialakított beruházás révén korszerű, 863 férőhelyes P+R parkoló áll majd az autóval közlekedők rendelkezésére, lehetőséget adva, hogy tömegközlekedésre váltsanak, ezáltal tehermentesítve a belvárosi forgalmat. Az európai példák alapján magas színvonalú tömegközlekedési szolgáltatást kell nyújtanunk az agglomerációból ingázó lakosok számára” – mondta el Szőcs Endre az RMDSZ megyei tanácsosa.

Az aranyoslónai 115 hektáros Tetarom V. ipari park projekt összértéke 48,8 millió lej és 3 éves támogatási ciklusban kerül kivitelezésre.  Az ipari park létrehozása érdekében az aranyoggyéresi, az aranyoslónai és a Kolozs Megyei Tanács társult, a megyei önkormányzat a létesítmény infrastuktúrájának megteremtését vállalta magára.