Idén szeptember végéig pályázhatnak szociális lakásra a rászorulók Kolozsváron. Az önkormányzat erről és az igénylési folyamat leegyszerűsítéséről is döntött szeptember 2-i ülésén: az igénylők ugyanis mostantól mentesülnek a vagyoni helyzetük kapcsán a közjegyző előtti nyilatkozattételtől. A szociális lakásokra egyébként minden év július 31-ig lehet pályázni, idén, kivételesen, az új szabályzat elfogadása miatt kitolódott a határidő.

Az igénylőknek kolozsvári lakosoknak kell lenniük, akik nem birtokolnak egy 18 négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlant vagy ingatlanrészt, és 1990 után nem adtak el lakást vagy beépíthető belterületet. Ugyanakkor kizárhatók az igénylők sorából azok a személyek, ha ők vagy első fokú rokonaik jogtalanul foglaltak el valamilyen önkormányzati vagy állami lakást. A feltételek listáját az érdeklődők a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság honlapján találhatják meg (http://dasmclujnapoca.ro/).

Oláh Emese, a szociális bizottság elnöke elmondta, a szabályzat kidolgozásakor azt tartották szem előtt, hogy a szociális lakásokat igénylők számára minél jobban leegyszerűsítsék a pályázási folyamatot. Emellett kiemelte: azoknak a személyeknek vagy családoknak, akik nem jogosultak szociális lakásra, továbbra is rendelkezésére áll a lakbértámogatási program.