Költségvetés-kiigazítást fogadott el mai rendes ülésén a Kolozs megyei önkormányzat.

A Bánffy-palota külső homlokzatfelújítási munkálatainak befejezésére 800 ezer lejt utaltak ki, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája számára 150 ezer lejt szavaztak javítási munkálatokra és kerítésének befejezésére, valamint a Leon Daniello tüdőkórház részére is 159 ezer lejes többletösszeget hagytak jóvá épületének korszerűsítésére.

A megyei úthálózat karbantartási és hóeltakarítási munkálataira további 9,2 millió lejes kiegészítést szavaztak meg. Ugyanakkor a szélsőséges időjárás miatt több megyei út károsodott, erre a célra a kormány a tartalékalapból 3,6 millió, illetve 1,6 millió lejt irányzott elő Kolozs megye számára.

A mai ülésen elfogadták a járványkórház járóbeteg-részlegének korszerűsítésére vonatkozó projekt műszaki- gazdasági mutatóit. Az egészségügyi szolgáltatások javítását célzó beruházás összértéke 2,1 millió lej, amely a jövő évi költségvetésben kap helyet. Továbbá jóváhagyták a koronavírus elleni védekezés jegyében a tüdőkórház 11,2 millió lejre rúgó uniós pályázatának műszaki-gazdasági mutatóit.

„A kórházak modernizációja prioritást élvez, uniós és önkormányzati forrásokból a felszereltség fejlesztésére és az ingatlanok korszerűsítésére törekszünk. A Bánffy-palota felújítása 2018-ban az RMDSZ-frakció kezdeményezésére kezdődött el, örvendetes, hogy a homlokzatfelújítási munkálatok a végéhez közelednek, ezáltal a kincses város patinás épületének külseje visszanyerte régi pompáját. Jövőre remélhetőleg a munkálatok az udvarral folytatódnak” nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.