Elfogadta Kolozsvár önkormányzata a 2021-2022-es tanévre vonatkozó ösztöndíjak értékét: a teljesítményi ösztöndíj 300 lej, az érdemösztöndíj, illetve a tanulmányi ösztöndíj 120 lej, a szociális ösztöndíj pedig 200 lej.

Teljesítményi ösztöndíjban azok a diákok részesülhetnek, akik dobogós helyet értek el az Oktatási Minisztérium által szervezett országos olimpiákon, illetve akik országos iskolai versenyeken vagy pedig nemzetközi tantárgyversenyeken képviselik az országot.

Érdemösztöndíjra azok a tanulók jogosultak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, azaz a tanulmányi átlaguk legalább 8,50.

Tanulmányi ösztöndíjat azok a tanulók kérhetnek, akik tanulmányi átlaga legalább 7-es és a családjukban az egy főre eső jövedelem a kérelmezést megelőző 3 hónapban nem haladta meg a minimálbér értékét.

Szociális ösztöndíjat azok a vidéki diákok igényelhetnek, akik egy másik településen kényszerülnek iskolába járni, és a kérelmezést megelőző 12 hónapban családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladta meg a minimálbér felének értékét, ugyanakkor nem rendelkeznek 2 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel (hegyvidék esetében 4 hektárnál nagyobb területtel). A szociális ösztöndíjak kiterjednek a súlyos betegségekben szenvedő diákokra is. Minden esetben az ösztöndíj megítélésének feltétele a 10-es magaviseleti jegy.

„Fontosnak tartottuk a nehéz anyagi helyzetben élő diákoknak járó támogatást növelni, de a kimagasló tanulmányi eredményeket elérő diákok jutalmazása is fontos szempont volt az ösztöndíjak összegének megállapításakor. Ezért az előző tanévhez képest megdupláztuk a teljesítményi ösztöndíj és a szociális ösztöndíj értékét. További jó hír, hogy a 2021-2022-es tanév első félévében 19 ezerre növekedett az ösztöndíjban részesülő diákok száma, azaz kétezerrel többen kapnak ösztöndíjat, mint az előző tanév első félévében” – emelte ki Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester.