Hétvégén, az Ady Endre Emléknapok keretében több az Európai Unió által finanszírozott projektet adtak át Kalotaszentkirályon: multifunkcionális sportpályát, bicikliutat és az Ady Endre Kollégiumra felszerelet napelemeket is, melyek a melegvíz ellátást biztosítják a bentlakásban.

Az éjjeli világítással is ellátott multifunkcionális sportpálya megépítése 90 ezer euróba került, melyből az önkormányzat 40 ezret biztosított, a fennmaradó 50 ezer eurót EU-s alapokból finanszíroztak. A beruházás két pályát foglal magába, egy a focira, kézilabdára, röplabdára és teniszre alkalmas, a másik pedig kosárlabda mérkőzésekre lett megépítve. Póka András György, polgármester elmondta a küzdőteret a legmodernebb borítással látták el, mely kíméli az ízületeket, így nagyobb biztonságban használhatják az érdeklődők. „A multifunkcionális sportpálya első sorban az Ady Endre Általános Iskola tanulóit szolgálja, de a tanítási órák után bárki, a község lakói közül használhatja ezt” – tette hozzá az RMDSZ-es polgármester.

Kalotaszentkirályon elkészült négy kilométernyi bicikliút is, ez annak az útvonalnak egy része, melyet három kalotaszegi önkormányzat közösen tervez megépíteni, ugyanis a 15 kilométeres kerékpárút Bánffyhunyadot és Kiskalota községet is érinti. „Községünk területén négy kilométer halad át a tervezett bicikliútból, melyet közösen szeretnénk megépíteni a régi vasútvonalon. A projekt 300 ezer euróba kerül, melyből 60 ezer az unió, 150 ezret a kormány és 30 ezret a Kolozs Megyei Tanács finanszíroz, a fennmaradó összeget pedig helyi költségvetésből oldunk meg” – mondta el Póka András György.

A befejezett projektek közé tartozik most már az Ady Endre Kollégium melegvíz ellátása is. A polgármester elmondása szerint ezentúl a napelemek segítségével biztosítják a vizet a bentlakásban és az ehhez tartozó étkezőben és konyhában is. A befektetést az Európai Unió támogatásával hozták létre, melynek értéke 35 ezer euró.

„Igyekszünk egy élhető községet kialakítani. Számunkra mindig az volt a fontos, hogy olyan befektetéseket és projekteket készítsünk el, melyből elsősorban a helyiek profitálhatnak. A jövőben is igyekszem minden lehetőséget kihasználni, minden követ megmozgatni, azért, hogy Kalotaszentkirály még szebb és még jobb legyen” – egészítette ki Póka András György polgármester.