Kolozsvár Polgármesteri Hivatala meghirdette a téli időszakra vonatkozó fűtéstámogatási programját, az igényléseket tartalmazó iratcsomókat október 18-tól lehet benyújtani az önkormányzathoz.

A távhőre, földgázra, villamosenergiára, szilárd/kőolajszármazék alapú fűtőanyagra kérhető támogatásra a következő jövedelmi küszöbök alatti jövedelemmel rendelkezők jogosultak:

- a 2053 lej alatti havi átlagjövedelemmel rendelkező, egyedül élő személyek;

- azok a családok, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az 1386 lejt.

 

A számlán szereplő összeg a villamosenergia esetében nem lehet 500 lejnél alacsonyabb, földgáz esetében minimum 250 lej értékűnek kell lennie. Szilárd vagy kőolajszármazék alapú fűtés esetén a kiszámlázott összegnek meg kell haladnia a 320 lejt.

A támogatás mértékét a jövedelem értékének függvényében állapítják meg, a 200 lejnél alacsonyabb jövedelem esetén 100%-os a költségtérítés. Az elektromos energiával történő fűtés költségének megtérítésére csak azok a személyek/családok jogosultak, akiknek nincs lehetőségük más módon fűteni a lakást, vagy akik technikai okokból vagy fizetésképtelenség miatt nem részesülnek gáz- vagy távhőszolgáltatásban.

A villamosenergia támogatást kérők esetében a kérvény benyújtását követő 15 munkanapon belül környezeti felmérést végeznek az önkormányzat illetékesei. A jövedelem megállapításakor minden pénzforrást figyelembe kell venni.

A fűtéspótlékot azok a személyek, családok, egy háztartásban élők igényelhetik, akik az illető fogyasztási helyszínen laknak, és szerepelnek a költségek kiszámításakor használt listán.

A fűtéstámogatás mellett egy másik fajta energiaforrást is használó háztartások esetén egy további támogatás is igényelhető (pl. a gázzal fűtők, akik villamosenergiát használnak a háztartási berendezések működtetéséhez, vagy a villamosenergiával fűtők, akik gázzal főznek). Ez esetben a támogatás havonta 10-30 lej közötti összeg, és egész évben folyósítandó. Amennyiben egy háztartásban villamosenergián kívül más energiahordozó nem áll rendelkezésre, akkor a kiegészítő támogatás értéke havonta 70 lej.
 

A havi jövedelem megállapításakor a kérés benyújtását megelőző hónap bevételeit veszi figyelembe az önkormányzat. A havi átlagjövedelem megállapításakor a következő jövedelemfajtákat nem veszik figyelembe: szociális szegély, gyermekpénz, családtámogatás, rokkantsági támogatáskiegészítés, iskolai ösztöndíj, oktatástámogatási kiegészítés (óvodai értékjegyek), a középszintű oktatásban résztvevőknek (a Bani de liceu program kedvezményezettjeinek) juttatott támogatás, időnként végzett napszámos munkáért kapott kifizetések, kártérítések, a szociális támogatásban részesülők számára juttatott azon összegek, amelyekből szakmai átképzésüket finanszírozhatják.
 

A támogatásra való jogosultságot egy téli idény alatt egyetlen alkalommal, a kérvény benyújtását követően állapítják meg. A támogatás a teljes téli időszak alatt benyújtható, a benyújtási határidő minden hónap 20. napja. A támogatást a kérvényezés hónapjától kezdve kapja meg az igénylő. Konkrétan, azok az igénylők, akik november 20-ig benyújtják a kérvényt, már a novemberi számlákra megkapják a támogatást. Akik november 20. után adják le az igénylési kérést, decemberben kaphatják meg első alkalommal a támogatást. Amennyiben a kérvényezéshez képest valamilyen változás történik egy adott háztartásban, a kérvényezőnek ezt egy újabb kérvényben kell jeleznie, a kérvényhez a változást bizonyító dokumentumokat csatolva.

A szükséges iratok igénylőről igénylőre változhatnak, azok élethelyzetének megfelelően, azonban minden igénylőnek be kell nyújtania a következő iratokat:

- Kitöltött formanyomtatvány;

- A család, vagy az egyedül élő személy személyazonossági okmánya (gyerekek esetében az anyakönyvi kivonat);

- Az illető ingatlanra vonatkozó tulajdonosi/bérleti szerződés vagy felhatalmazás;

- A dokumentumcsomó benyújtásának hónapját megelőző hónapban összesített jövedelmet bizonyító iratok (munkáltató által kibocsátott fizetést igazoló dokumentum, amelyben szerepel az esetleges ételjegy, vakációs jegy vagy egyéb juttatás, nyugdíjszelvény, munkanélküli segélyt igazoló dokumentum stb.) Amennyiben valamely személynek nincs jövedelme, vagy az nem bizonyítható dokumentumokkal, akkor egy saját felelősségre történő nyilatkozatot kell erről benyújtani;

- Nyilatkozat arról, hogy hány személy lakik az illető háztartásban és az ő névsoruk;

- A legutóbbi gáz- vagy villanyszámla másolata.

A formanyomtatványokat a polgármesteri hivatalnál (Mócok útja/Calea Moţilor 1-3), a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság Reguly/Venus u. 20. és 22. szám között található székhelyén és a kolozsvári távhő-szolgáltató vállalat székhelyén (Magyar utca/Bd. 21 Decembrie 1989, 79. szám) igényelhetik a kérelmezők.

 

Emellett a polgármesteri hivatal negyedekben található kirendeltségeihez is fordulhatnak az igénylők:

 

  • Monostor negyed – Bazsarózsa/Ion Meşter utca 10.;
  • Irisz negyed – Szentháromság/Liebknecht tér 7-8.;
  • Szamosfalvi negyed – Szamosfalvi/Traian Vuia út 41.;
  • Donát negyed – Álmos/Al. Vlahuţă utca 47-48.;
  • Hajnal negyed – Kert/Pasteur utca 60.;
  • Györgyfalvi negyed – Járabánya/Băişoara sétány 4A.;
  • Mărăşti negyed – Galamb/Porumeilor utca  41.

 

 

Az fűtéstámogatási kérvények elfogadása a következő program szerint történik:

 

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal Lakossági Információs Központjában:

  • hétfő-szerda: 08.30 – 16.30
  • csütörtök: 08.30 – 18.30
  • péntek: 08.30 – 16.00

 

A polgármesteri hivatal negyedbeli kirendeltségeinél:

  • hétfő-szerda: 08.00 – 16.00
  • csütörtök: 08.00 – 17.30
  • péntek: 08.00 – 14.30

 

A polgármesteri hivatal főtéri, régi épületénél (15-ös iroda, 2-es ablak):

 

  • hétfő – péntek: 08.30 – 16.30

 

Szociális és Egészségügyi Igazgatóság székházánál:

 

  • hétfő – szerda: 08.30 – 15.30
  • csütörtök: 08.30 – 17.00
  • péntek: 08.30 – 14.00

 

A tömbházban lakó személyeket az önkormányzat arra kéri, hogy kérvényüket és iratcsomóikat a tömbház adminisztrátorának adják át, aki egy névsort tartalmazó összesítő dokumentum kíséretében nyújtja be azokat.

Az érdeklődők bővebben a polgármesteri hivatal honlapján (www.primariaclujnapoca.ro) vagy a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság honlapján (www.dasmclujnapoca.ro) tájékozódhatnak az igénylés és a szükséges dokumentumok részleteiről.

A formanyomtatvány itt tölthető le: https://bit.ly/2XlLbiX

Amennyiben kérdéseik vannak, azokat a protectiesociala@dasmclujnapoca.ro e-mali címen tehetik fel.