Elfogadta a tanácsosi testület a kolozsvári metró megvalósíthatósági tanulmányát. A dokumentum értelmében a nagy léptékű projekt 128 hónapon belül készül el, költsége meghaladja a kétmilliárd eurót, a pontos összeg áfával együtt 2 052 196 984 euró.


A metróvonal 21,03 kilométer hosszú lesz, és Szászfenest köti össze a Szentgyörgyhegyi/Muncii út végével a Főtér, illetve a Mărăşti tér érintésével. A metróvonal Szászfenesen 6,3 kilométer, Kolozsváron 14,7 kilométer hosszú lesz. A 19 megálló és a depó Szászfenesen a Şesului de Sus utcában, a Teilor utcában, az Eroilor utca környékén, az Abatorului utcában, a szászfenesi kaszárnyánál, a megépítendő Regionális Sürgősségi Kórháznál és a Răzoare utcánál, majd Kolozsvár területén a Szent János úton, a Kalányos/Primăverii utcában, a Monostori úton, a Mócok útján, az Unió/Memorandumului utcában, a Főtéren, a Magyar utcában/B-dul 21 decembrie 1989, a Bocskai/Avram Iancu téren, ismét a Magyar utcába, a Mărăşti téren, a Szamosfalvi/Aurel Vlaicu úton, a Bodza-szoros/Beiuşului utcában, a Szentgyörgyhegyi/Muncii sugárúton, és a Szopori úton épül meg. A metrószerelvények 3 vagonnal közlekednének minden 90 másodpercben, így óránként maximum 21600 személyt szállíthatnának. A Mărăşti tér után a metró kettéágazik, egyik ága a Szentgyörgyhegyi út, másik ága pedig Szopor felé tart.

A projekt megvalósítására előirányzott 128 hónap első szakasza, 2020 májusa és 2021 októbere közötti, előzetes tervezési időszak már eltelt, a licit időszaka jövő év decemberéig tart, magára a kivitelezésre 96 hónap jut.

A projektet a nagy infrastrukturális beruházások program, a szállítási operatív program és az országos helyreállítási terv révén EU-s forrásokból, a szállításügyi tárcától származó kormányzati forrásokból, illetve Szászfenes és Kolozsvár önkormányzatok saját forrásaikból finanszírozzák.