Újabb rendelkezéssel támogatja a kolozsvári lakosokat Kolozsvár önkormányzata annak érdekében, hogy megfelelően kifűthessék lakásaikat a téli hónapokban.

Az energiahordozói árak liberalizálása következtében a gáz közel 208%-kal, az elektromos energia 161%-kall lett drágább. Ez a drágulás maga után vonta a gigakalória árának emelkedését is. Annak érdekében, hogy a lakosságot ne terhelje a távfűtés árnövekedése, az önkormányzat 621,08 lejben határozta meg a gigakalória értékét, a kolozsvári embereknek azonban jóval kisebb összeget kell kifizetniük: november 1-jétől 233,62 lej plusz áfa, illetve 2022. január 22-től kezdődően 264,76 lej plusz áfa lesz a lakosságnak kiszámlázott gigakalóriánkénti összeg.

A különbséget az önkormányzat szubvenció formájában fedezi: az energiahordozók árának emelkedését jól szemlélteti a távhőszolgáltatónak kifizetett szubvenció összege, amely 2021-ben 27 millió lejre rúgott, azonban 2022-ben eléri a 46,6 millió lejt.

„Az önkormányzat jelentős terhet vesz le a lakosság válláról egyrészt a távhőszolgáltatónak nyújtott szubvenció révén, másrészt a fűtéspótlék kifizetésével a kis jövedelmű kolozsvári lakosoknak, amely jövedelem függvényében e 90-100%-ot is elérheti” – mondta el Oláh Emese, RMDSZ-es alpolgármester.