Kolozs megye prefektusa, Tasnádi István-Szilárd csütörtökön bejelentette: egy lépéssel közelebb kerültek a Prefektusi Hivatal (volt Vármegyeháza) épületének teljes felújításához. Az RMDSZ kormánybiztosa csütörtök délelőtt aláírta azt a szerződést, ami az épület felmérésére és a meglévő beavatkozási terv felülvizsgálatára vonatkozik. Ez az első lépése a felújítási procedúrának, várhatóan három héten belül kész lesz és továbbíthatják a bukaresti hatóságoknak.

„Mivel az épület állapota folyamatosan romlik, a beiktatásom óta több csatornán is kértem, hogy minél hamarabb biztosítsanak megfelelő forrásokat a restaurálásra” – mondta Tasnádi István-Szilárd prefektus.

A Kolozs megyei prefektúra október végén megkapta a támogatást a belügyminisztériumtól ahhoz, hogy elkezdjék a felújítási folyamatot.

Kolozsvár egyik embelematikus épülete Huber József építész tervei alapján készült 1910-ben a Kereskedelmi és Iparkamara számára. A szecessziós stílusú kétemeletes épület a gótikus‚ reneszánsz és mór stílus elemeinek a kombinációja, virágmotívumok díszítik. A Belső-Magyar (Bulevardul 21 Decembrie 1989) utca és a Bocskai (Avram Iancu) tér sarkán áll, két belső udvara van. Az iparkamara megszűnése (1948) után az épület egy ideig városházaként, majd a kommunista párt tartományi, illetve megyei bizottságának székházaként szolgált. A rendszerváltást követően, 1991–92-ben a megyei tanács és a prefektúra költözött bele, előbbi azóta új székházat kapott, így a műemlék épület ma a kormánymegbízott hivatalának ad helyet.