Tizenkét Kolozs megyei kórház számára 4 millió lejt szavazott meg a megyei képviselő-testület mai ülésén.

A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó 4 egészségügyi intézmény, a tüdőkórház, a járványkórház, a rehabilitációs és a gyerekkórház egyenként 570 ezer lejt kap, amelyet a koronavírus-járvány elleni harchoz szükséges felszerelések vásárlására fordítanak. További nyolc kórháznak 1,6 millió lejes összértékű költségvetési kiegészítést hagytak jóvá, mégpedig a gasztroenterológiai-hepatológiai intézet, a megyei sürgősségi kórház, az onkológia, az urológiai és vesetranszplantációs intézet, a szívkórház, a szamosújvári, a dési és a bánffyhunyadi kórháznak egyenként 200 ezer lejt utaltak ki védekezési eszközökre.

Kiemelt figyelmet fordítottunk az elmúlt években a kórházakra, a járványügyi helyzet folyamatos kihívásoknak tette ki és teszi ki az egészségügyi rendszert, ezért támogatnunk kell a megerősítését, az ellátórendszer felkészült legyen a terhelésre.  nyilatkozta Lőrinczi Zoltán megyei tanácsos.

A mai ülésen elfogadták a kolozsvári integrált transzplantációs központ megvalósíthatósági tanulmányát és műszaki-gazdasági mutatóit is. Jövő év tavászán, a kivitelezési közbeszerzést követően elkezdődhetnek a tényleges építési munkálatok. A nagyszabású projekt összértéke 200 millió euró és európai uniós forrásokból valósul meg a nemzeti helyreállítási alap keretében.

A transzplantációs központban elsőként DélkeletEurópában és Romániában négyféle szervátültetést, szív-, vese-, máj- és tüdőátültetést fognak végezni. Az integrált központ 74.000 négyzetméteren épül, beépítési magassága pedig 4S + P + 5E + Et. Az épület alagsorában 12 műtő és sebészeti terem kap helyet, valamint radiológiai és sűrgösségi osztály és laboratóriumok. A földszinten vérátömlesztő és gyűjtő egység, orvosi rendelők és a kutatóhelyiségek épülnek, az első emeleten intenzív terápiás részleg, míg a 2-5. emeleteken kórtermek négy szervkategóriára osztva. A műszaki emeleten helikopter-leszálló valósul meg. 176 parkolóhelyet alakítanak ki, kerékpárok számára is alkalmas parkolóhelyekkel.