December 3-a a Fogyatékkal Élő Emberek Nemzetközi Napja alkalmából képzőművészeti kiállításra és a művészetterápiás nevelési tevékenységek bemutatására kerül sor az Octavian Goga Megyei Könyvtárban, melyet a Kolozs Megyei Tanács, a Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság, A Kolozsvári Gyerekek és Felnőttek Szociális Szolgáltató Központja önkéntes művészet-terapeutákkal együttműködve szervez. Rés Éva, Kolozs megyei tanácsos áprilisban nyújtotta be azt a tervezetet, melynek középpontjában egy művészetterápiás központ létrehozása áll.

„Örvendek a nyitottságnak, hogy elismerik: szükség van a Művészetterápiás központ kialakítására, hisz a művészetterápia, foglalkozás- és játékterápia olyan hiánypótló tevékenység-módszer, amely a sajátos nevelést igénylő gyerekek és fiatalok (SNI-CES) felnőttkori szocio-professzionális beilleszkedését segítené. December 20-ig a tevékenységek a Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóságnak a Kolozsvári Gyerekek és Felnőttek Szociális Szolgáltató Központjában zajlanak, de reméljük, hogy hamarosan sikerül megtalálni azt a teret, amely megfelelő lenne a program zavartalan működéséhez” – nyilatkozta az esemény kapcsán Rés Éva, Kolozs megyei tanácsos, a projekt kezdeményezője.

Mint korábban már beszámoltunk róla a speciális nevelés mellett a központ a művészetterapeuta, foglalkozási terapeuta és ergoterapeuta szakokat végző vagy végzett egyetemisták szakmai felkészülését is segítené, hisz felügyelettel történő gyakorlat lehetőségét, valamint egy mobil művészetterápiás csapat létrehozását is magába foglalja az RMDSZ frakció által előkészített tervezet. A tervezetről bővebben ITT olvashatnak.