Ma ülésezett a Kolozs Megyei Képviselők Tanácsa (MKT). Az év utolsó gyűlésén a beiskolázási adatokról, a soron következő népszámlálásról, valamint magyarországi országgyűlési választásokról és a jelenlegi romániai politikai helyzetről is egyeztettek a fórum tagjai.

A beiskolázás kapcsán Kerekes Adelhaida, a Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatott.

„25 kilencedik osztály indul, és a jövő évre nézve biztatóak a számok. Van néhány veszélyeztetett helyszín, ahol a megszűnés fenyegeti a magyar oktatást, itt mindent megteszünk a pedagógus kollégákkal azért, hogy megtaláljuk azokat a gyerekeket és szüleiket, akik segítségével meg maradhatnak ezek a helyszínek. Ebben számítunk az egyházakra és az RMDSZ helyi szervezeteinek a támogatására is” – mondta el a nemrég kinevezett oktatási szakember.

A főtanfelügyelő helyettes beszámolója után, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke az aktuális politikai helyzetet ismertette az MKT tagokkal. „Hosszú és nehéz tárgyalásokat követően végre sikerült új kormányt alakítani. Az RMDSZ-nek sikerült megőrizni mindhárom minisztériumot, amit eddig vezetett: a Fejlesztési, Környezetvédelmi, valamint a Sportminisztériumot. Mi azon fogunk dolgozni és arra törekszünk, hogy a kormánymegbízottjainkat is megtartsuk. Számomra a Kolozs megyei prefektus megtartása elsőrendű feladat, hisz Tasnádi Szilárd személyében egy olyan kormánymegbízottunk van, aki jól végzi munkáját, aki segíti a Szövetség programjának gyakorlatba ültetését. Az RMDSZ ezért azt szeretné, hogy az ilyen embereket megtartsa jelenlegi pozíciójukban, segítve az önkormányzatok munkáját.” – tájékoztatta az MKT tagjait Csoma Botond képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.

A megyei szervezet ügyvezető elnöke, Antal Géza a 2022-es népszámlálásra való felkészülésről, valamint a magyarországi választásokkal kapcsolatos hasznos információkat vázolta fel az egybegyűlteknek.

„Ma minden Kolozs megyei magyarnak adott a lehetőség, hogy közjogilag is a magyar nemzet tagja, Magyarország állampolgára legyen. Ezt a lehetőséget Orbán Viktor kormánya teremtette meg és azóta több mint egy millió embert igényelte az egyszerűsített honosítást. Ennek egyértelmű velejárója az, hogy részt vehetünk az országgyűlési választásokon. Arra biztatjuk a Kolozs megyei magyarokat, hogy éljenek a lehetőséggel, igényeljék a kettős állampolgárságot és vegyenek részt az országgyűlési választáson” – mondta el a magyarországi országgyűlési választásokra való regisztráció kapcsán Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

„A tavaszi időszakban két alkalommal is megszámláltatunk, mivel 2022-ben népszámlálást tartanak, illetve ismét iskolai beiratkozások lesznek a megyénkben. Két felkért meghívottunk is volt ezekben a témákban, Kerekes Adelhaida, a Kolozs megyei főtanfelügyelő helyettes és Antal Géza, megyei tanácsos, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. Az elmúlt évek alapján világosan látszik, hogy ha sikerül minden magyar gyereket beíratni a magyar iskolában akkor Kolozsvár és annak környékén van elég gyermek, meg tud maradni a magyar oktatási hálózatunk óvodától líceumig bezáródóan. 2022-ben népszámlálást tartanak Romániában, nekünk erdélyi magyaroknak mindig fontos ez az alkalom, mivel a végeredmény alapján dől el, hogy milyen jogokat, támogatással rendelkezik egy településen, illetve mekkora lehet az a képzeletbeli támogatási szelet, ami jár a magyaroknak a költségvetésben, műsoridőben a rádióban stb. Ebben az RMDSZ helyi szervezeteknek is fontos szerepe jut, ők vannak a legközelebb a közösségünk tagjaihoz és ők is kiveszik a munkából a részüket a népszámláláskor és a beiratkozási kampányból” – összegezte Talpas Botond, az MKT elnöke.