A GeoFolk kiállítás megnyitójának keretén belül ünnepelte Kolozsvár az Európa-napot, május 9-én, a Deák Ferenc/Bulevardul Eroilor utcán, a harang mellett. A kiállítás ötletgazdája Dávid Botond, fényképész, aki azt a célt tűzte ki, hogy a világ összes népviseletét megmutatja. Az 54 méter hosszúságú kiállítás jelenleg több mint 1700  képet foglal magába és ez folyamatosan bővül.

„A sokszínűség és a tárgyilagosság az, ami engem foglalkoztat. Mutassuk meg a magunkét, mutassuk meg a másokét, lássuk meg azt, hogy ugyanolyanok vagyunk, de mégis nagyon különbözőek. 60 ország 250 nemzetisége látható immár a kiállítás 21. helyszínén” – mondta el a megnyitón Dávid Botond, a projekt megálmodója.

Az eseményen részt vett Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, valamint Winkler Gyula Európai parlamenti képviselő is. Az alpolgármester köszöntő beszédében hangsúlyozta annak fontosságát, hogy bár nehéz időket élünk, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy Európa szinten békében éljünk egymással. Ez a kiállítás emlékeztet arra, hogy kik vagyunk. Talán klisés, de az egyik legszebb jelző, ami Európáról biztos, az a sokszínűség. Ezért egyedi. Ugyanezeket a jelzőket használnám a kiállítás kapcsán is. Az, hogy ma ezt itt a kincses városban nyitjuk meg külön öröm számomra is. Szeretem azt gondolni, hogy Kolozsvár is azonosul a sokszínűséggel: kulturális, nemzetiségi, közéleti téren egyaránt” – mondta el az alpolgármester.

Jelentősnek tartom, hogy minket is jellemez a kiállítás. Megmutatja, hogy nyitottak vagyunk, kíváncsian fordulunk a világ különböző kultúrái felé. Ez egy olyan névjegykártya, amely mindannyiunk dicsőségére válik” – hangsúlyozta Winkler Gyula, RMDSZ-es képviselő.

Mindamellett, hogy meg lehetett csodálni a több száz fotót, a jelenlévők élőben is megtekinthették a györgyfalvi és hóstáti népviseleteket, a jó hangulatról pedig Tokos zenekar gondoskodott.

Óriási az érdeklődés a kiállítás iránt, az arra járók szinte kivétel nélkül megcsodálják, mindenki lelkesen keresi a saját településéhez kapcsolódó viseletet. A GeoFolk kiállítás május 17-ig megtekinthető Kolozsváron.