Alig öt nap van hátra a népszámlálás online kitöltési szakaszából, ezt követi majd a hagyományos lekérdezés, amikortól kizárólag a kérdezőbiztosok segítségével, otthonainkban tehetünk eleget a részvételi kötelezettségünknek. Amennyiben kitöltötte az online kérdőívet ellenőrizze, hogy érvenyesítette-e azt az Országos Statisztikai Hivatal. Ezt bárki megteheti a https://dovrec.insse.ro/ oldalon a kitöltést követően legtöbb 7 napon belül, de akár 2-3 nap elteltével is kérhetjük már a visszaigazolást. Többek között erről beszélt Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere és Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke a ma tartott sajtótájékoztatón.

A népszámláláson való részvétel állampolgári kötelesség, ugyanakkor egyéni és közösségi haszonnal is jár. Azok a családtagok, akik dolgoznak, fizetett szabadnapot igényelhetnek, amennyiben van érvényesen kitöltött kérdőívük. Arra biztatok mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel és vállalja magyarságát, felekezeti hovatartozását a népszámláláson. Most biztosíthatjuk jövőnket és megmutathatjuk: erős közösség vagyunk” – tájékoztatott Oláh Emese.

Antal Géza elmondta, hogy a jelentős magyar lakossággal rendelkező községek közül Várfalva és Szék átlag alatti teljesítményt mutat, ami az online kitöltést illeti, de a többi településen sem szabad hátradőlni, hisz a fennmaradt öt napban is az a cél, hogy minél több magyar személy kitöltse a kérdőívet. A szövetség kolozsvári irodáiban hétvégén is várják az RMDSZ munkatársai, mindazokat, akik online töltenék ki a kérdőívet. „Országos szinten becsléseink szerint elértük a fél millió nyilvántartásba vett magyar embert, de bízom benne, hogy vasárnap estig sikerül még 100 ezer magyart megszámolni. Kolozs megyében is, akárcsak az ország többi pontján az elmúlt napokban rohamosan megnőtt az érdeklődés az online kitöltés iránt. A két kolozsvári irodánkban is, de a többi településeken is egyre többen kérnek segítséget. Fontos kiemelni azt, hogy a következő öt napban még lehetősége van mindenkinek megszámláltatni magát, tartózkodási helytől függetlenül, hisz azok, akik nem a hivatalos lakcímükön élnek félő, hogy a hagyományos lekérdezési szakaszban kimaradnak a népszámlálásból, főleg a külföldön tartózkodók. Nem engedhetjük, hogy nemzetiség és felekezeti hovatartozás nélküli állampolgárként maradjunk a nyilvántartásban” – hívta fel a figyelmet a Kolozs megyei szervezet ügyvezető elnöke.

A Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 2 szám alatti, valamint a Magyar (bld. 21 decembrie 1989) utca 47/7 szám alatti RMDSZ irodákban szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között is lesz ügyfélfogadás.

Az elöljárók kiemelték a hagyományos lekérdezési időszakban idő és emberi erőforrás hiánya miatt sem lesz lehetőségük a kérdezőbiztosoknak minden háztartásba ellátogatni, hisz az előző népszámláláshoz képest ötödére csökkentették ezek számát. Ezért is fontos, hogy a következő öt napban minél többen kitöltsék az online kérdőívet. Amennyiben nem regisztrálták be kérjen segítséget az összeírópontok egyikén, amelyek pontos helyszínét és működési idejét ITT találják.