Jó ütemben haladnak a válaszúti Bánffy-kastély és parkjának egy éve elkezdett, európai uniós és önkormányzati forrásokból megvalósuló felújítási munkálatai. A munkálatokat Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke Winkler Gyula EP-képviselővel, Antal Géza és Balla Ferenc megyei tanácsosokkal terempszemle keretében tekintette meg.

Az alagsor falszerkezetének és villanyhálózatának helyreállítása kilencven százalékban, míg a faelemek restaurálása hetven százalákban valósult meg és júniusban befejeződik, a tetőszerkezet fagerendáinak cseréje kétharmad részben megtörtént. Ezzel párhuzamosan folyamatban van az épület korlátszerkezetének, a külső vakolat és az egyéb burkolatok helyreállítása és a főbb művészeti elemek restaurálása: díszítő elemek, kandalló, terrakotta kályhák, ólomüveg, feliratok stb.

A kastélypark helyreállítására, az ott található tóval, a szökőkutak újjáépítésére és hidak felújítására a következő periódusban kerül sor.

„A Bánffy-kastély felújítása hatalmas projekt, ugyanakkor szívügyem is, amely 2017-ben vette kezdetét, amikor aláírtuk az uniós finanszírozási szerződést, hiszen rengeteg restaurálási, helyreállítási feladatot kell elvégezni. Rostás Árpád farestaurátor mester és csapata ősz óta csodálatos munkát végez, amely látszik is, hiszen szívük-lelkük is benne van a megbízatásban. Az áprilisi tanácsülésen újabb többletösszeggel, 4 millió lejjel egészítettük ki a beruházás költségvetését, ilymódon jelenleg 42 millió lejnél tartunk. Jövő év, 2023 júniusában beteljesülhet a régóta várt álom: Kolozs megye egyik építészeti ékkövének megújulása, féltve őrzött kincsének, gyöngyszemének kulturális központtá alakítása. Az RMDSZ-frakció mindvégig Kolozs megye kulturális és építészeti örökségének megvédését és megőrzését tartotta szem előtt, megmutatni és átadni ezeket az értékeket a következő generációknak, amelyekre mi, magyarok büszkék vagyunk. A válaszúti Bánffy-kastély régi pompáját visszanyerve újra jelentős szerepet tölthet be a térség turisztikai, gazdasági és kulturális életében, a vidékfejlesztést is szolgálja, hiszen munkahelyeket teremt, a kapcsolódó vállalkozások pedig sokkal nagyobb bevételre tehetnek majd szert. Ezután is kiemelt figyelemmel fogom követni a munkálatokat” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.