Elindult a https://public.cluj.archi online platform, amely az urbanisztikai bizonylatok elektronikus formátumú kibocsátását teszi lehetővé a mai naptól.   

A megyei önkormányzat által lebonyolított Smart Territory elnevezésű európai projekt részét képező egységes ügyfélkapu rendszer az országos kataszteri hivatallal kötött együttműködési protokollum alapján valósult meg. Ilymódon egy egyszerű kattintással az alkalmazás valós időben lekérdezi a kataszteri hivatal adatbázisát anélkül, hogy egyéb dokumentumokra, e-mailekre vagy személyes jelenlétre lenne szükség. A kibocsátási határidőt illetően a megyei tanács szándéka szerint nem haladhatja meg a 10 munkanapot, ellenben a törvény által most biztosított 15 nappal.

A digitális urbanisztikai bizonylat jogerős, nemcsak tajékoztó jelleggel bír, a szükséges elektronikus aláírást a kérelmezők közvetlenül a platformban is beszerezhetik.

Meg kell tennünk mindent a lakosok számára a megyei önkormányzat és az állam egyéb intézményeivel való kapcsolattartás megkönnyítése érdekében, a felzárkózásért, hiszen a digitalizáció folyamata megállíthatatlan. Az online ügyintézés gyorsabb, eredményesebb és egyszerűbb, ezért az okos megoldások jelentősen hozzájárulnak a komfortosabb mindennapi élethez. A ma elindított platform a területrendezés hosszas és bonyolult folyamatát digitalizálja, első fázisban az urbanisztikai bizonylatok kibocsátását teszi lehetővé, majd egy következő lépésben az építési engedélyekre is kiterjesztjük, lerövidítve ezek kiadását 3 hónapról 30 napra. A fejlesztés jelentős adminisztrációs terhet vesz le az emberek válláról – időt, utazást, pénzt és ügyintézéssel járó bajlódást megspórolva. Az okos megyék, városok működésükkel lakóik élhetőbb mindennapjait szolgálják – mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.