Június 14-én, hétfőn startolt a Részvételi Költségvetés 2022-es kiadása, amely lehetőséget nyújt a Kolozsváron lakó, dolgozó vagy tanuló, nagykorú személyeknek, hogy beleszóljanak a helyi döntéshozatalba, alakítsák közös ügyeinket, és segítsenek az önkormányzatnak eldönteni, mire költse el a város költségvetésének egy részét.

 

A 2022-es Részvételi Költségvetés program számára ismét a www.bugetareparticipativa.ro online felületet biztosítja az önkormányzat.

A Részvételi Költségvetés projektet a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal bonyolítja le a következő lépésekben:

  1. A résztvevők regisztrálása: a regisztráció online történik, a www.bugetareparticipativa.ro honlapon. A regisztráció kötelező mindazok számára, akik projektjavaslatokat töltenének fel vagy akik szavazának.
  2. A projektek feltöltése: a regisztráltak egy vagy több  javaslatot is feltölthetnek a www.bugetareparticipativa.ro honlapra (egy-egy javaslatot témakörönként). Egy-egy projekt költségvetése nem lehet több 400 ezer eurónál.
  3. Az önkormányzat elemzi, hogy a projektek megfelelnek vagy sem a műszaki és a törvényes előírásoknak, majd ezt követően közli a megvalósítható projektek listáját és az összes megvalósítható projektet szavazásra bocsátja.
  4. Elindul a szavazás: a szavazás két fordulóban zajlik, a legtöbb szavazatot összesítő projekteket 2023-ban megvalósítja az önkormányzat.

A kolozsváriak hat kategóriában javasolhatnak projekteket, a kategóriák ugyanazok, amelyeket előző években is meghirdetett a Részvételi Költségvetés kapcsán az önkormányzat. Ezek a következők:

  1. Sétányok, járdák és gyalogosövezetek
  2. Városi mobilitás, akadálymentesítés, és biztonságos közlekedés
  3. Zöldövezetek és játszóterek
  4. Közterületek rendbetétele (köztéri bútorzat, közvilágítás, stb.)
  5. Oktatási és kulturális infrastruktúra
  6. Digitális város

A Részvételi Költségvetés naptára:

Június 14 –  július 3: a projektek benyújtásának időszaka

Július 4 – október 2: a projektek kiértékelése

Október 3  – november 6: szavazás

November 7 - 13: a leadott szavazatok áttekintése az esetleges visszaélések kiszűrése érdekében

November 14: eredményhirdetés

Azok a személyek, akik projekteket szeretnének benyújtani, de nincs internet-hozzáférésük, június 14. és július 3. között a Polgármesteri Hivatal alkalmazottaihoz fordulhatnak segítségért a Sétatéren, a Kaszinó épületében. A Részvételi Költségvetés irodában a hét minden napján (tehát a hétvégét is beleértve) 10 és 17 óra között fogadják a projekteket.

A szavazás a www.bugetareparticipativa.ro felületen, két fordulóban zajlik.

a) az első fordulóban minden felhasználó hat szavazattal rendelkezik, kategóriánként egy projektre voksolhat. Az első forduló után 30 projekt marad versenyben, minden kategóriából az első három automatikusan bekerül a második fordulóba, a fennmaradó 12, legtöbb szavazatot összesítő projekt pedig kategóriájától függetlenül marad versenyben.

b) a szavazás második fordulójában egy felhasználó már csak egy projektre voksolhat. A második forduló végén derül ki, melyik lesz az a 15 nyertes projekt, amelyet megvalósít az önkormányzat. Minden kategóriában az első, legtöbb szavazatot összesítő projekt nyer, további 9 projekt pedig szavazatszám alapján, kategóriától függetlenül lesz nyertessé nyilvánítva.

A Részvételi Költségvetés menetrendjében felmerülő esetleget változásokat a bugetareparticipativa.ro honlapon közli az önkormányzat. A 15 nyertes projekt kivitelezése 2023 során történik meg.

 

További információk:

www.bugetareparticipativa.ro

e-mail: bugetareparticipativa@primariaclujnapoca.ro

telefonszám : 0371 376 646 (a szám hétköznaponként 13-17 óra között hívható)

Facebook-oldal: Bugetare participativă (http://fb.com/bugetareparticipativa).