Tavaly sikertörténetként élte meg a szászfenesi magyarság, hogy sikerült újraindítani az anyanyelvű iskolai oktatást. Jelenleg a településen magyar bölcsőde, és két helyszínen óvoda is működik, az előző tanév „szuperhősei” első osztályba indulnak ősztől. Mától, június 23-tól ismét lehet iratkozni a szeptembertől induló előkészítő osztályba.

Mind a szülők, mind a diákok úgy vélik, jó lehetőség volt a helyi magyar osztály választása, döntésüket nem bánták meg. Halmágyi Enikő tanítónő a kezdetektől fogva lelkesen állt a magyar oktatás ügye mellé, hisz meggyőződése, hogy szükség van Szászfenesen a magyar iskolára. „Sikerült bebizonyítani a szülőknek, hogy képesek vagyunk versenyképes oktatást nyújtani. Az iskolai program mellett, igyekeztünk szabadidős tevékenységeket, kirándulásokat szervezni, részt vettünk a különböző ünnepségeken. Jó csapat alakult ki, és ezért hálás vagyok a szülőknek és a gyerekeknek is” – mesélte a tanítónő. A magyar osztály választása sokak számára azért is kedvező lehet, mert a gyerekek számára biztosított a délutáni oktatás is, az Iskola Alapítvány támogatásának köszönhetően. A szülőkkel egyeztetve arra az igényre is próbálnak megoldást találni, hogy a délutáni oktatás legalább 17 óráig tartson.

A jövőre nézve tervben van az is, hogy további iskolán kívüli tevékenységet biztosítsanak a gyerekek számára, így szóba jöttek többek között olyan foglalkozások, mint a néptáncórák, hangszeres zeneoktatás, úszás. Ezen foglalkozások megszervezésére több lehetőség is adott, a gyerekek és szülők igényei határozzák meg, hogy mit lehet majd ősztől beindítani.

Rés Éva, az RMDSZ Kolozs megyei tanácsosa, aki szintén Szászfenesen él és fontos szerepet vállalt a magyar osztály beindításában arról számolt be, hogy a közösség számára milyen fontos, hogy jó példával igazolják azt, hogy jó Szászfenesen magyar iskolásnak lenni. „Sok programot szerveztünk, igyekeztünk bevonni mindenkit. Az egyházakra mindig számíthattunk, de az alpolgármester, vagy a Topspin sportklub is készségesen segített. Azt szerettük volna, hogy minél többen lássák, hogy a gyerekek rengeteget nyernek azzal, hogy a településükön járnak magyar iskolába és nem töltenek órákat a forgalmi dugóban” – részletezte Rés Éva. A megyei tanácsos kifejtette, hogy a településen egy dinamikus, fiatal magyar közösség él, amelynek szüksége van a magyar oktatásra. „Az óvódás gyerekek száma is igazolja ezt, a feladat az, hogy mutassuk meg, nem csak óvódásnak, hanem magyar iskolásnak lenni is előny Szászfenesen” – mondta el Rés.

Azok a szülők, akik a magyar iskola felől érdeklődnének az RMDSZ Szászfenesi szervezet közösségi oldalán vehetik fel a kapcsolatot a helyiekkel vagy kereshetik telefonon Rés Évát (0726-274149, https://rmdsz.ro/profil/Res-Eva ).