Két kilométer hosszúságú bicikliutat építene Bálványosváralja község az Országos Helyreállítási és Reziliencia Alap (PNNR) finanszírozásával, erről szóló együttműködési és telekkönyvezési határozattervezetet fogadott el mai rendkívüli ülésén a Kolozs Megyei Tanács.

A beruházás költségei közel 1 millió lejre rúgnak, a bicikliút mindkét irányban 1-1 méter szélességű sávval épülne meg Szásznyírestől Bálványosváraljáig, a 161D jelzésű megyei út mentén.

„A bicikliút kiépítésével természetkímélőbb közlekedési alternatívát kínálunk a lakosoknak, egyúttal növeljük a forgalom biztonságát, ösztönözzük a családbarát szabadidős tevékenységeket, ezért a beruházás egyértelműen Bálványosváralja közösségét és fejlődését szolgálja” – nyilatkozta Muresán Ildikó, Bálványosváralja polgármestere.

Azt szeretnénk, hogy egész Kolozs megyét átfogó kerékpárút-hálózat épüljön ki, ezért nagyon üdvözölendő, hogy a helyreállítási alapból az RMDSZ kormányzati jelenlétének köszönhetően finanszírozást nyerhetnek az önkormányzatok is településeken belüli kerékpáros infrastruktúra megvalósítására. Gyeke és Mikeháza község után a harmadik kerékpárút építési együttműködéshez járulunk hozzá, ezáltal környezetbarát és biztonságos feltételek mellett biztosított a közlekedés, ugyanakkor a szásznyíresi és bálványosváraljai bicikliutak kiegészítik majd egymást, ilymódon a térség számára is nagyon fontos ez a zöld infrastrukturális fejlesztés – mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.