Az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség Igazgatótanácsa felvette a 2021-2027 Regionális Operatív Programban finanszírozásra javasolt beruházások közé a Kolozs megyei önkormányzat által kezdeményezett 3 új megyei utat.

A határozatban szereplő és finanszírozásra javasolt három Kolozs megye számára kiemelten fontos stratégiai projektek a következő:

  • A3-as autópálya, Csürülye csomópont – metropoliszi déli körgyűrű összekötő út, 15 kilométer hosszúságban;
  • az új gyerekkórház bekötőútja, 1,5 kilométer hosszúságban;
  • Május 1. utca (1C főút) és a Beszterce utca összekötő út Désen 1,7 kilométer hosszúságban.

A megyei tanács által javasolt, a TEN-T közlekedési hálózathoz jó csatlakozást biztosító mindhárom megyei út felkerült az európai alapokból finanszírozásra javasolt projektek listájára, becsült értékük meghaladja a 45 millió eurót. Céljuk a városi pólusok és az európai közlekedési hálózat (TEN-T) folyosókkal kialakított összeköttetés biztosítása. Megépítésükkel fedezik Kolozs megye közlekedési infrastrukturális igényeit.

„Az A3-as autópálya Csürülye csomópontját összekötni a metropoliszi déli körgyűrűvel nagymértékben tehermentesítené a Tordaszentlászló/Gyalu irányába tartó forgalmat, ezért stratégiailag nagyon fontos kezdeményezés és reméljük bekerül az európai uniós forrásokból finanszírozott beruházások sorába” mondta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.