A dési önkormányzattal köt partnerségi megállapodást a Kolozs megyei önkormányzat a város terelőútjának megépítése érdekében, amely a Május 1. utcát (1C főút) és Besztercei utcát kötné össze, erről szóló határozattervezet szerepel a mai tanácsülés napirendjén.

A beruházás finanszírozására a 2021–2027-es Regionális Operatív Program keretében nyújtana be pályázatot a Kolozs Megyei Tanács egyedüli jogosult intézményként.

Az együttműködési megállapodás értelmében a megyei önkormányzat előkészíti a projektet és benyújtja finanszírozásra az MYSMIS pályázati rendszeren keresztül. Párhuzamosan a dési önkormányzat elkészíti a megvalósíthatósági tanulmányt és a szükséges műszaki-gazdasági dokumentációt, illetve rendelkezésre bocsátja a szükséges területet a beruházás megkezdéséhez.

A majdnem 1,7 kilométer hosszúságú dési elkerülő terelőutat az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség Igazgatótanácsa kiemelt jelentőségű stratégiai projektként jelölte meg a következő, 2021-2027-es programozási időszakban. A beruházás biztonságosabbá teszi a forgalmat Désen, hozzájárul a dési lakosok életkörülmények javulásához csökkentvén a szennyezést, valamint a Szamos folyón átívelő hídon időszakosan előforduló forgalmi dugók felszámolásához nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.