Hét európai uniós pályázatot nyújt be a Kolozs Megyei Tanács az országos helyreállitási terv (PNNR) keretében, erről szóló határozattervezeteket fogadott el mai ülésén a megyei képviselő-testület. A pályázatok összértéke közel 70 millió lej.

Ezek közül három pályázat a tüdőkórház, a járványkórház és a kolozsvári rehabilitációs járóbeteg-rendelőinek a legkorszerűbb orvosi berendezésekkel és eszközökkel való felszerését célozza meg.

A megpályázandó berendezések között szerepel egy hiperbár kamra, digitális röntgép gép, 3D tomoszintézist, C-karos röntgengép, laparoszkópos torony, elektromechanikus mobil műtőasztal, digitális vérsejtszámláló, szív- és érrendszeri terhelésvizsgáló állomás és artroszkópos torony. Továbbá videobronchoszkóp, defibrillátor, különféle ultrahang berendezések, EKG készülékek, gerinc dekompressziós berendezés, transoesophagealis echokardiográf, videodermoszkóp, járássegítő robot, szemészeti ultrahang készülék beszerzése válik lehetővé.

A sürgősségi gyerekkórház, a tüdőkórház, a járványkórház és a borsai pszchiátria számára négy európai uniós pályázatot nyújt be az önkormányzat a kórházi fertőzések csökkentésére, amelyek a kórházak intézményi kapacitásának erősítését szorgalmazzák. Értékük 12,7 millió lejre rúg.

„A Kolozs megyei önkormányzat egyik prioritása az egészségügyi intézmények fejlesztése, az elmúlt években jelentős pénzösszeget fordítottunk erre a célra. A betegeknek a legjobb orvosi szolgáltatásokban kell részesülniük, ehhez pedig megfelelő infrastruktúrára van szükségünk. Erre törekszünk a benyújtandó európai uniós pályázatokkal is” – részletezte Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.