November 12-én, szombaton, 16:00 órától, a kolozsvári Rhédey Kávézóban szervezték meg a 2022-es Erdélyi Kvízbajnokság döntőjét, amelynek házigazdája Kovács Zsolt kvízmester volt. Ezen év januárjában vette kezdetét Erdély első 10 fordulós általános műveltséget, honismeretet és tájékozottságot ellenőrző bajnoksága, amelyben Szatmárnémeti, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Nagykároly városokból voltak résztvevő csapatok, 2022. január és november között.

A november 12-ei, kolozsvári döntőn, amelynek szervezője a Mathias Rex Egyesület, támogatója pedig az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete, az 5 város 3 legjobb csapata mérettette meg tudását, Függőségek témában. A rendezvényen tehát, összesen 75 játékos volt jelen, valamint a csapatok szurkolótábora is részese volt a kvíznek, így növelve a motivációját a játékosoknak.

,,Örömmel tölt el, hogy ekkora érdeklődés övezte ezt a bajnokságot, számomra azt jelenti, hogy igény van minőségi szórakozásra, vitázásra, beszélgetésre! Egyértelmű: az erdélyi magyar értelmiséget foglalkoztatja ami körülötte történik, legyen szó művészetről, sportról, háborúról vagy akár káros függőségekről.’’ – nyilatkozta Kovács Zsolt, az Erdélyi Kvízbajnokság döntőjének házigazdája,

,,Úgy gondolom, hogy Kolozsvár az a pontja Erdélynek, ahol Székelyföld, Partium és Belső-Erdély fiataljai nap mint nap találkoznak, itt ismerik meg egymást igazán. Így adta magát, hogy a tudásukat is Kolozsvárra hozzák, itt szerveztük meg a döntőt, itt mutassák meg a tudásukat, hogy mit is jelent a kocsmai értelmiség – mondta Balló Tamás a kolozsvári RMDSZ ügyvetető elnöke.

A 2022-es Erdélyi Kvízbajnokság döntő nyertesei a nagyértékű ajándékcsomagok mellett pénzbeli díjakat is kaptak a Testplay jóvoltából. Harmadik helyen a Szatmárnémetiből érkezett Kvízió csapata végzett, őket követte második helyen A Család, Csíkszeredából, első helyen pedig a kolozsvári Nihilista Unikornisok csapata végzett.

A szervezők a döntő után is programmal készültek a kvíz résztvevői számára, egészen pontosan egy bulival, ahol DJ Andris és DJ Pici biztosították a jó hangulatot.

Az eseményt támogatta a Communitas Alapítvány.