Kívül és belül egyaránt jelentősen halad a válaszúti Bánffy-kastély felújítása, eredeti állapotába történő helyreállítása. Ami a legelőrehaladottabb munkálatokat illeti, a faelemek restaurálása 95%-ban, a villanyszerelés bekötése az alagsorban 95%-ban, a belső pincefalazat helyreállítása 94%-ban elkészült, a külső vízvezetékek beszerelése 90%-ban, a földszint kőműves munkálatai, az emeleten a vakolat, a bádogos burkolat helyreállítása 70%-ban megvalósult. 

Párhuzamosan folynak a munkálatok a lépcsőház korlátjának felújítása érdekében, a lépcsők, a földszinti vízvezetékek szerelése, a kerítés helyreállítása. A kastély előtt, a főúton elhelyezkedő épület helyreállítása majdnem befejeződött, a parkett lerakása, valamint utolsó külső simítások vannak hátra. A kastélyt kiszolgáló, a park jobb oldalán elhelyezkedő épület teljes felújításához csupán belső kialakítási munkálatok szükségesek.

A kastélyhoz tartozó park történeti helyreállítása a második szakaszban valósul meg, együtt az egykori tóval, a zenepavilonnal, a gyalogoshíddal, a galambdúccal és a szökőkúttal.

„Ez egy hatalmas projekt, hiszen rengeteg restaurálási, helyreállítási feladatot kell elvégezni. Az már most elmondható, hogy a kivitelező, a restaurátorok, szakemberek eddig is nagyon szép munkát végeztek Rostás Árpád és Kolozsi Tibor vezetésével. A felújítási folyamatot nem várt helyzetek is nehezítették, hiszen az öreg és leromlott állapotú épületegyüttes számos titkot rejtett, illetve az építők találkoznak be nem tervezett, de menet közben felmerülő, megoldásra váró problémákkal is, főleg a faelemek restaurálást illetően. A válaszúti Bánffy-kastély és az azt körülölelő park Kolozs megye és Erdély egyik gyöngyszeme, a felújítás révén újra régi pompájában ragyoghat és a régió kulturális központjává válhat, számos kiemelkedő művelődési, művészi esemény színhelye” –  nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.