92,4 kilométer hosszúságú bicikliút-hálózatot alakít ki a megye nyugati részén, a hegyvidéken a Kolozs megyei önkormányzat, amelyre közösen Bihar és Fehér megyével a helyreállítási alapból nyert finanszírozást.

„Örülünk, hogy a két éve elkészült kalotaszentkirályi kerékpáros szakasz után, tavaly Bánffyhunyadon is megépült az összekötő szakasz, a kolozsvári metropolisz-övezet bicikliút projektje is halad, és a megye több települése is pályázott kerékpárút kialakítására a helyreállítási alapból, például Körösfő, Bálványosváralja, Mikeháza. A magyar közösségnek megéri, hogy az RMDSZ kormányon van, hisz több ezer kilométer új, településeket és megyéket összekötő turisztikai kerékpárút épülhet. Uniós és hazai forrásokból – fejlesztjük, modernizáljuk közösségeinket, településeinket és az országot. Ha jól gazdálkodunk a rendelkezésre álló pénzekkel, pár év leforgása alatt több évtizedes lemaradásokat tudunk behozni” ‒ mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A pályázati kiírás értelmében a bicikliút-hálózatnak legalább három megyét kell átszelnie és mininum 150 kilométer hosszúnak. A projekt Kolozs megyei szakaszának összértéke 37,7 millió lej, hozzávetőleg 7,6 millió euró.

2021 nyarán Fehér, Bihar és Kolozs megye tanácsai 10 évre szóló partnerségi egyezményt kötöttek az Erdélyi-szigethegység infrastruktúrájának és turizmusának fejlesztése érdekében, a mostani beruházás ennek a fejlesztési stratégiának a része.