Támogatja a Kolozs megye önkormányzat a méhnyak- és mellrák elleni küzdelmet, ennek érdekében együttműködési protokollumot kötött a kolozsvári onkológiai intézettel, több mint százezer nő számára biztosítva az ingyenes szűrővizsgálatok elvégzését.

„A rákszűrés és a korai diagnózis életet menthet, hiszen vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyek az életkor, az életvitel vagy épp a családi érintettség alapján javasoltak. A legfontosabb üzenet, hogy ne féljünk a vizsgálatoktól, és menjünk rendszeresen szűrésre, mert a korán felfedezett rákos betegség gyógyítható és most erre ingyenes lehetőség nyílik a 25-64 év közötti, illetve 50-69 év közötti nők számára” ‒ nyilatkozta Rés Éva megyei tanácsos.

Az onkológiai intézet két rákmegelőzési európai uniós projektjéhez csatlakozik a megyei önkormányzat a helyiségek rendelkezésre bocsátásával a Kolozsvár Arénában.

A program március 6-31. között zajlik 8.30-20.00 óra között, időpontot mammográfiákra a 0758621395 telefonszámon lehet kérni 8.30-16 óra között, méhnyakrákszűrésre pedig a 0215277598 telefonszámon 9-18 óra között.

Az első, a méhnyakrákra fókuszáló projekt szűrővizsgálatokkal közép- és hosszútávon a korai felismerést, előfordulásának csökkentését, illetve az elhalálozás csökkentését célozza meg. A projekt célcsoportját a 25 és 64 év közötti nők képezik az északnyugati régió hat megyéjéből, nevezetesen Kolozs, Szilágy, Szatmár, Máramaros, Bihar és Beszterce-Naszód megyéből.

A második projekt célja az emlőrák megelőzése, korai felismerése, szűrése, diagnosztizálása és korai kezelése, illetve az egészségügyi programokban és szolgáltatásokban részesülők számának növelése. A célcsoportot 50 és 69 év közötti nők alkotják, akik az észak-nyugati régióban élnek.