Az RMDSZ kolozsvári szervezete, partnerségben a kolozsvári magyar civil szervezetekkel és történelmi magyar egyházakkal, március 15-én több programpontból álló megemlékezést szervez az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Kolozsváron már a múlt héten, március 9-én elkezdődtek a nemzeti ünneppel kapcsolatos események. Március 9-én a BBTE Magyar Történeti Intézetének dísztermében Dr. Csikány Tamás Péter dandártábornok tartott teltházas előadást Forradalom és honvédelem 1848-49-ben címmel. Március 14-én a Kolozsvári Nyugdíjas Klub tagjai kokárda készítésre találkoznak a RMDSZ Kolozs megyei székházában.

Az ünnep napján a Szamosfalváért Egyesület szervezésében 12 órától koszorúzás lesz szamosfalvi honvéd vértanúk emlékművénél. A belvárosi, központi ünnepség, 13 órakor kezdődik a Protestáns Teológiai Intézet előtt, innen indul a már hagyománnyá vált felvonulás. Az ünneplők ezúttal is a Deák Ferenc (Eroilor) utcán vonulnak majd és megkoszorúzzák Bem József emléktábláját is. A felvonulást követően 14 órától, a Szent Mihály-templomban ökumenikus istentiszteletre kerül sor, majd ezután, 15 órai kezdettel, a szokásostól eltérő helyszínen, a Főtéren zajlik az ünnepség.

,,Kolozsváron példás hagyománya van annak, ahogy a magyar közösség intézményeivel évről-évre összehangoltan szervezzük a március 15-i nemzeti ünnepet. Felsorolni is nehéz lenne a rengeteg szervezetet, iskolát, egyházat vagy intézményt, akik részt vállalnak ebben a munkában, annak érdekében, hogy Erdély fővárosához méltó ünnepség legyen a kincses városban. Arra biztatok minden kolozsvári magyart, hogy büszkén vállaljuk identitásunkat és vegyünk részt a főtéri ünnepségen.’’ – nyilatkozta Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke.

Az ünnepség fellépői között megemlíthetjük a Kolozsvári Magyar Gyerekkórust, akik az idei évben a főtéri színpadon mutatják be produkciójukat, valamint a magyar iskolák egyesített kórusait, akik az istentisztelet keretében énekelnek majd. Közel 200 néptáncos, illetve a Kallós Zoltán Népzene Iskola zenészei is csatlakoznak az ünnepséghez. Az eseményen beszédet mond Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Irina Munteanu, Kolozs megye prefektusa, az ifjúság üzenetét pedig Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke tolmácsolja. Az egykori Biasini Szálló elé a szervezők koszorútartókat fognak kihelyezni, ahol 10:00 és 17:00 óra között mindenkinek lehetősége lesz tiszteletét tenni. 

A főtéri ünnepséget követően a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács megemlékezésére kerül sor a Mátyás király szülőháza előtti téren.

A kolozsvári magyar civil-, kulturális- és ifjúsági szervezetek további programjait weboldalunkon vagy az ünnepség Facebook-eseményének leírásában találja.