2018-ban indult el az Egy meleg ebéd (O masă caldă) szociális konyha programja Kolozsváron. A civil szervezetekkel való együttműködés során, az önkormányzat egy olyan programot működtet, ami a társadalmilag kirekesztett vagy kirekesztettség által fenyegetett, jövedelem nélküli vagy nagyon alacsony jövedelemmel rendelkező személyek számára egy meleg ebédet biztosít.

Mivel a 2018-ban megkötött partnerség öt évre szólt, így a hétfői tanácsülésen az elöljárók további öt évvel hosszabbították meg a program működtetését.

Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy miért van szükség egy ilyen jellegű projektre: 2018-ban 10 ezer adag, 2019-ben pedig már 65 ezer adag meleg ebédet osztottunk szét olyan emberek körében, akiknek igazán szüksége volt erre. 2020-ban, a járványidő alatt, több mint 61 ezer adagot szállítottak házhoz az önkéntesek, míg 2021-ben közel 60 ezer adag lett szétosztva. 2022 és 2023 első felében pedig főként a háborús menekültek megsegítéséről szólt a program, ez napi 300 adag étel és 300 csomag biztosítását jelentette a Kolozsvárra érkezőknek. A számok maguktól beszélnek, Kolozsvár a mindenkié, így folytatjuk a szociális konyha programunkat, ma megszavaztuk, hogy a következő öt évben is biztos számíthatnak egy meleg ebédre azok, akiknek valóban szüksége van rá mutatott rá Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.