Az Argumentum Nostrum Egyesület idén is megszervezi az ANYÓ Nyári óvoda, Erdei óvoda és iskola, valamint az iskolásoknak szóló GRUND programot, amelyekre június 15-től lehet jelentkezni az egyesület honlapján, jelentette be Fekete Emőke, az egyesület elnöke.

2023-ban a nyári vakáció idején, július 3 – szeptember 1-e között, több helyszínen szervezik meg a napközi gyerekfoglalkozást, szakképzett pedagógusok, dadák és több önkéntes bevonásával. Az idei évben a kolozsvári önkormányzat 45 ezer lejjel, a Kolozs Megyei Tanács 10 ezer lejjel támogatja a programot. 

A részletekről Fekete Emőke főszervező, Kerekes Adelhaida, főtanfelügyelő helyettes asszony, Török-Gyurkó Zoltán, a Református kollégium igazgatója számoltak május 31-én Kolozsváron tartott sajtótájékoztatójukon.

„Megújult erővel fogtunk neki idén is az Argumentum nostrum egyesület hiánypótló nyári gyermekprogramjainak megszervezéséhez. Továbbra is célunk a Kolozsvári és más nagyvárosi szórványban élő magyar kisgyermekes családok segítségére lenni a vakációs gyermekfelügyelettel járó gondok enyhítésében. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk kedvező hatással van a fiatal házasok gyermekvállalási kedvének növekedésére is, hiszen programjainkon biztonságos környezetben, hasznos és érdekes foglalkozásokon tudhatják csemetéiket nyáron, amikor a szülők kénytelenek dolgozni. Örülünk és köszönjük, hogy a Kolozs megyei Tanfelügyelőség idén is teljes mértékben felkarolta a programjainkat és partnernek tekint bennünket, amit egy protokollúmban is rögzítettünk a közelmúltban” – mondta el Fekete Emőke, a program főszervezője.

Kolozsváron 45 csoport indítását tervezik különböző helyszíneken, amelyek bármelyikére várják a kisgyermekek jelentkezését. A szülők tematika, pedagógus, helyszín vagy időpont, illetve korosztály szerint válogathatnak a programkínálatból. A program hétfőtől péntekig tartó csoportokban zajlik, naponta 9-17 óra között. Az ANYÓ óvodáskorú gyermekeknek biztosít foglalkozást napközi jelleggel, délutáni alvással. A GRUND elemista iskolásokat vár érdekes programmal. A TANODA programot tanulási zavarokkal küzdő gyermekeknek ajánlják, egyéni fejlesztő foglalkozásokra kerül sor ennek keretében. Az idei Erdei óvodát és iskolát Ajtonban szervezik meg, ahol a gyermekek közelről ismerkedhetnek a falusi élettel és a természettel. Tevékenységeiket mozgásfejlesztő játékok, gazdag foglalkozások, kézműves műhelyek, esetenkénti kirándulások teszik színessé.

Kerekes Adelhaida, kolozsvári főtanfelügyelő helyettes elmondta: Üdvözli az Argumentum nostrum hiánypótló kezdeményezését, és, mivel a mindenkinek hozzáférhető tartalmas nyári gyermekfoglalkozásokra nagyon nagy szükség van, a Tanfelügyelőség partnerének tekinti az egyesületet, és támogatja az oktatási intézményekbe való bejutását az egyesületnek a programok lebonyolításának érdekében. Erről a partneri megállapodást a Tanfelügyelőség tavaly novemberben írta alá az Argumentum nostrum egyesülettel.

Az egyesület programjai a kezdetektől nagy érdeklődésnek örvendenek. A nyári óvoda program 2017 nyarán indult, majd a következő években nemcsak a programkínálat bővült és terjedt ki iskoláskorú gyermekekre is, hanem a jelentkezők száma is évről évre megduplázódott. A Magyar Kormány erdélyi Nemzeti Jelentőségű Programként ismeri el az egyesület tevékenységét és hathatósan támogatja programjainkat.

A tematikus nyári foglalkozások között olyan csoportokat is indítanak, ahol az elemista gyermekek a román vagy az angol nyelvtudásukat gyarapítják. Román nyelvoktató csoportjaik egyik vezető pedagógusa, Szabó Gábor elmondta, hogy a nyelvoktatás játékos keretek között történik, arra törekednek, hogy a gyermekek bátran szólaljanak meg románul.

A Református kollégium igazgatója, Török-Gyurkó Zoltán elmondta, hogy az általa vezetett intézmény 2018-tól partnere és házigazdája az Argumentum nostrum egyesület nyári programjainak, és nagyon fontosnak tartja, hogy a gyermekek tartalmas gyermekprogramokban részesüljenek a teljes nyári vakáció idejére, anyanyelvükön.

Az ANYÓ programunkkal idén is jelen leszünk más erdélyi településen, a tavalyi évhez hasonlóan a Communitas Alapítvány támogatásának köszönhetően csoportokat indítunk Brassóban, Máramarosszigeten, Nagybányán, és reményeink szerint Zilahon is.

A programok létrejöttét támogatja a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alapon közreműködésével, a Communitas Alapítvány, és Kolozsvár, valamit Kolozs megye Önkormányzata, valamint a gyermekek szülei.