A Szövetség helyi szervezetének célja, hogy a különböző városrészek lakóit felkeresve tájékozódjanak az emberek mindennapjairól, az RMDSZ-szel kapcsolatos elvárásaikról. Az első, háromnapos akció keretében a Donát negyedi magyarokhoz kopognak be a helyi tanácsosok és önkéntesek, amikor az önkormányzati és közösségi eredményeket összefoglaló kiadványt adnak át mindazoknak, akik ajtót nyitnak és válaszolnak a lakók kérdéseire.

,,Kolozsvár hatalmas város, a magyar közösség a lakónegyedekben szétszórtan él. A lakossági fórumokra korlátozott számban jutnak el az emberek, és éppen ezért abban bízunk, hogy az otthonaikban felkeresve szívesen szánnak ránk majd néhány percet. Azt kérem a kolozsvári magyaroktól, hogy segítsék a munkánkat, azzal, hogy fogadnak minket és elmondják javaslataikat, meglátásaikat.’’ – nyilatkozta Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke.

A konzultáció-sorozat első szakaszát június 6-9. között bonyolítják le a Szövetség tisztségviselői és önkéntesei. A helyi szervezet ezt követően a város további negyedeiben is hasonló megmozdulásokat tervez. A 2021-ben elindított negyedfelelősi rendszert követően ez egy újabb lehetőséget teremt a város magyarajkú lakói számára, hogy közvetlenül osszák meg véleményüket, panaszaikat az RMDSZ képviselőivel. A városi szervezet összesítése szerint a negyedfelelősi rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az elmúlt két évben több mint 100 tényleges ügyet sikerült megoldani a lakossági bejelentések nyomán. A városi negyedfelelősök listáját az alábbi linkre kattintva találhatják meg: https://kolozsmegye.ro/post.php?id=1058