Elfogadta mai ülésén a Kolozs megyei képviselő-testület az idei második egyházközségeknek szánt támogatásokat. A jóváhagyott egyháztámogatási programban további 1,5 millió lejes keretösszeg állt rendelkezésre, 200 ezer lejjel támogatják a magyar egyházak felújítási és javítási munkálatait. A Szent Mihály-templom felújítását 75 ezer lejjel, a kolozsmonostori református parókia felújítását szintén 75 ezer lejjel, a Magyar Unitárius Püspökség épületének javítását célzó munkálatokat pedig 50 ezer lejjel támogatja a Kolozs megyei önkormányzat.

„Az egyházak közösségépítő szerepét erősítenünk kell, több mint 500 ezer lejjel támogatjuk idén a magyar egyházakat abban a munkában, amelyet a magyar identitás és keresztény értékek megőrzésében és továbbörökítésében végeznek”mondta el Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Ugyancsak a mai tanácsülésen rábólintottak arra a határozattervezetre, amely a Kolozs megyei községekkel partnerségben elektromos iskolabuszok vásárlását célozza meg európai uniós forrásokból. A Kolozs megyei tanintézetek iskolabuszainak többsége már több mint 7 éves, ezért az oktatási tárca által kezelt pénzalap révén jelentősen javíthatnának a kisdiákok közlekedési körülményein.

34 község tanintézetei számára több 36 millió lejt, azaz 7 millió eurót szeretnénk lehívni. Időszerű a kezdeményezés és ugyanakkor jelentős terhet vesz le az önkormányzatok válláról a környezetkímélő elektromos iskolabuszok beszerzése, a magyarlakta községek közül Körösfő, Szék, Tordaszentmihály, Várfalva, Egeres, Tordatúr, Kolozs és Mócs szerepel azon a listán, amelyet ma jóváhagytunk. A pályázat egyik elengedhetetlen feltétele, hogy az önkormányzatok felvállalják, hogy töltőállomásokat létesítenek. Ami az igényeket illeti, sokkal több elektromos iskolabuszra lenne szükség a megyében, reméljük a tartaléklistán szereplő közigazgatási egységek iskolái részére is lehetőség nyílik újabb kisbuszok beszerzésérenyilatkozta Lőrinczi Zoltán frackióvezető.