Idén július 15-16. között szervezik meg Kalotaszeg legnagyobb kulturális eseményét, a Kalotaszegi Magyar Napokat, amelyre Bánffyhunyadon, a Barcsay-kertben kerül sor. Idén Kalotaszeg nagyasszonyáról, a 180 éve született Gyarmathy Zsigáné Hory Etelkáról és a 110 éve elhunyt Barcsay Domokosról emlékeznek meg az esemény keretén belül.

Sporttevékenységre, gyerek és szabadidős foglalkozásokra, kézműves vásárra, könyvbemutatóra és könnyűzenei koncertekre számíthatnak a bánffyhunyadi Barcsay-kert látogatói, vasárnap pedig az elmaradhatatlan népviseleti mustrára várják a szervezők a népviseletes kalotaszegieket és mindenkit, aki szereti Kalotaszeget.

„Idén is olyan programsorozatot állítottunk össze, amely bemutatja Kalotaszeg térségének hagyományait és sokszínűségét. Évről évre az egyik legfontosabb és leglátványosabb programunk a vasárnapi népviseleti mustra, amely a kalotaszegi hagyományos öltözék sokszínűségét mutatja be, hisz a népviseletünk bár hasonló, mégis minden helynek megmutatkozik a sajátossága az öltözékeken. Ez úton is felkérem a kalotaszegi lakosokat, hogy csatlakozzanak ehhez a programhoz. Remélem idén is a térség minden tájáról részt vesznek majd a felvonuláson, akárcsak az előző években.’’ – nyilatkozta Búzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere, az esemény főszervezője.

 Az idei rendezvény keretén belül megemlékeznek Kalotaszeg nagyasszonyáról, a 180 éve született Gyarmathy Zsigáné Hory Etelkáról és a 110 éve elhunyt Barcsay Domokosról. A résztvevők az emlékükre készült kiállítást tekinthetik meg.

Július 15-16. között a fesztiválhangulatot a RIUS & BAND együttes, valamint a Bikini együttes fellépése adja majd. A legkisebb résztvevők sem fognak unatkozni, hiszen őket a Kerekítő és a Virtus Transsylvanica Társulat várja különböző programokkal. Idén sem marad el a hagyományos mesterségek és kézműves termékek bemutatója, valamint az őstermelői vásár, melyet a Pro Agricultura Egyesülettel partnerségben szerveznek majd meg. A részletes programot a Kalotaszegi Magyar Napok Facebook-oldalán tekinthetik meg hamarosan az érdeklődők.

„Most már ötödik éve szervezzük ebben a felállásban a Kalotaszegi Magyar Napokat, az esemény hivatkozási ponttá vált, vannak olyan családok, akik ehhez az időponthoz igazítják a nyári szabadságot, sokan ilyenkor térnek haza Kalotaszegre. Ilyenkor az egész Kárpát-medencéből Bánffyhunyadra pillantanak, hacsak egy rövid időre is. Erre büszke lehet mindenki, aki itt él, aki részese ennek az ünnepnek.” – mondta el Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnök, megyei tanácsos.

Az eseményt a Bánffyhunyadi Művelődési Egyesület szervezi, Kalotaszeg magyarlakta falvainak közösségével együtt. Kiemelt támogató Magyarország Kormánya, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő, továbbá Bánffyhunyad helyi tanácsa és a Kolozs megyei önkormányzat, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ Kolozs megyei szervezete.